17.7 C
Purmerend
maandag 27 mei 2024
HomeRegionaalRutte: aangekondigde versoepelingen gaan door: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’.

Rutte: aangekondigde versoepelingen gaan door: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’.

Regionaal – De minister-president maakte tijdens de persconferentie van vanavond bekend dat de eerder aangekondigde versoepelingen per 1 juni door kunnen gaan. Dat betekent in de praktijk dat de horeca beperkt weer open kan vanaf 1 juni en basisscholen een week later zelfs helemaal open kunnen.

In bioscopen, cafés, restaurants en theaters mogen vanaf de eerste van de komende maand 30 mensen exclusief personeel aanwezig zijn. Dat mag vanaf het middaguur. Een reservering, checkgesprek en het verplicht zitten aan een tafeltje met maximaal vier mensen is daarbij het uitgangspunt. Voor mensen die tot één huishouden behoren wordt een uitzondering gemaakt.

Ook musea kunnen vanaf juni weer open en het openbaar vervoer zal weer een normale dienstregeling gaan rijden. Dat blijft wel bestemd voor noodzakelijke reizen. Ook is het verplicht om tijdens je reis een niet-medisch mondkapje op te hebben. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 95 euro.

Groepen

Buiten mogen mensen bij elkaar komen als zij 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren. In alle gebouwen die publiek toegankelijk zijn, mogen maximaal 30 mensen bij elkaar komen, exclusief personeel. Wel wordt ook hier de 1,5 meter afstand tot elkaar gehanteerd. “Thuis” blijft het dringende advies om voor bezoekers 1,5 meter afstand aan te houden, zowel binnen als in de tuin en op het balkon.

Scholen

Rutte sprak ook over het openstellen van de scholen. Waar basisscholen nu al deels open zijn, mogen zij per 8 juni weer geheel open, tenzij de komende weken uit lopende onderzoeken blijkt dat dat niet verantwoord is. Ook de buitenschoolse opvang gaat vanaf dan weer open.

Middelbare scholen gaan per 2 juni ook weer open, maar het kabinet wil niet dat alle leerlingen tegelijk op school komen. Wel is het de bedoeling dat scholen alle leerlingen fysiek onderwijs gaan geven.

De buitenschoolse opvang volgt het onderwijs en zal ook per 8 juni weer open gaan. Kinderen worden dan weer opgevangen op hun vaste dagen die zijn afgesproken in het contract.

Vanaf 8 juni is de noodopvang alleen nog beschikbaar (tot 1 juli) voor leerlingen van ouders die werken in de zorg (avond/nacht/weekend). Hierover worden afspraken gemaakt met kinderopvang en gemeenten.

Verpleeghuizen

Op één locatie per GGD-regio wordt bezoek aan verpleeghuizen beperkt en onder strenge voorwaarden toegelaten. Vanaf 25 mei zal dit worden uitgebreid naar meer locaties. Het perspectief is dat vanaf 15 juni de bezoekregeling landelijk wordt aangepast.

“We mogen vertrouwen hebben, maar we moeten waakzaam blijven”, zei Rutte over de versoepelingen. Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,928FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
17.7 ° C
18.9 °
16 °
55 %
3.1kmh
100 %
ma
18 °
di
15 °
wo
17 °
do
16 °
vr
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.