10 C
Purmerend
zaterdag 1 april 2023
HomePurmerendGaat de gemeenteraad in Purmerend een vuurwerkverbod instellen?

Gaat de gemeenteraad in Purmerend een vuurwerkverbod instellen?

Purmerend – Burgemeester Bijl laat in een memo aan de gemeenteraad weten dat het instellen van een vuurwerkverbod in Purmerend mogelijk is geworden. “Er was enige tijd onduidelijkheid over de vraag of het eerst mogelijk was. Inmiddels is duidelijk dat dit wel kan. Graag ga ik met u in gesprek over het omgaan met het vraagstuk van het vuurwerk en het eventueel invoeren van een vuurwerkverbod voor de hele gemeente.”, schrijft de burgemeester.

Burgemeester Bijl schrijft verder dat het begint met de politieke vraag of de gemeenteraad opteert voor een vuurwerkverbod of niet en of de bereidheid bestaat de hieraan verbonden consequenties onder ogen te zien. “Vuurwerk rond de jaarwisseling is een traditie die in toenemende mate voor discussie zorgt in de samenleving en dus ook in de politiek. Bij onze inwoners leven sterk uiteen lopende opvattingen.”

“Aan ene kant geven vele mensen elk jaar grote bedragen uit aan vuurwerk. Zij beleven er veel plezier aan en beschouwen het afsteken van vuurwerk als een onlosmakelijk onderdeel van de jaarwisseling. Voor een grote groep jongelui heeft het afsteken een enorme aantrekkingskracht. Ook moet de economische betekenis voor een deel van de detailhandel niet worden onderschat.”

De burgervader erkent ook dat er mensen zijn die veel overlast ervaren van het afsteken van het vuurwerk. “Zij kunnen er erg van schrikken. Ook zijn er zorgen over de milieuaspecten en de gezondheidsrisico’s. Daarnaast hebben vele dieren te lijden onder het afsteken van vuurwerk.”, “Niet onvermeld mag blijven dat de handel in en het afsteken van illegaal vuurwerk voor extra overlast en gevaar zorgt.”

Vuurwerkvrije zones en vuurwerkshows

De burgemeester is van mening dat instellen van vuurwerkvrije zones niet zinvol is, omdat deze niet te handhaven zou zijn. “Ook zou ik met u (red: de gemeenteraad) willen onderzoeken welk alternatief wij zouden kunnen bieden in samenwerking met de bewoners of bepaalde lokale organisaties. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de mogelijkheid voor het aanbieden van vuurwerkshows per buurt of wijk om op die manier toch de bewoners een feestelijke jaarwisseling te kunnen laten vieren.”

“De handhaving van een gemeentelijk verbod dan wel vuurwerkvrije zone zal zich dan vooral richten op de drie dagen voor de jaarwisseling.”

Lees de gehele brief hier: https://purmerend.raadsinformatie.nl/document/8822174/1/20200603-1516852%20MEMO%20vuurwerk

Motie voor gemeentelijke vuurwerkshow –

Purmerend – D66 dient aankomende donderdag samen met GroenLinks en Stadspartij een motie in om in Purmerend een gemeentelijke vuurwerkshow te organiseren tijdens de jaarwisseling. De partijen constateren dat afsteken van consumentenvuurwerk elk jaar opnieuw leidt tot meldingen van overlast, vuurwerkresten op straat, schade aan publieke en particuliere eigendommen, milieuschade, gewonden en zelfs doden.

Wat kost een centrale vuurwerkshow daadwerkelijk? –

Purmerend – Gisteren maakte D66 bekend samen met GroenLinks en de Stadspartij een motie in te zullen dienen voor een gemeentelijke vuurwerkshow. Deze motie zal vandaag, donderdag 29 juni 2017, tijdens de raad in stemming worden gebracht. Een centrale vuurwerkshow mag volgens de motie niet meer gaan kosten dan €15.000.


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

  1. Afschaffen die zooi was heerlijk rustig en ook goed voor de dieren en het scheelt een hoop belasting centjes voor de burger als je zie wat een schade die rotzooi veroorzaakt ik zeg Verbieden.

  2. Burgemeester Bijl denkt kennelijk dat vuurwerk rond de jaarwisseling is een traditie die in toenemende mate ergenis veroorzaakt.
    Was het maar waar dat vuurwerk uitsluitend rond de jaarwisseling, zijnde ca.30/12 tot en met 01/01 overlast veroorzaakt.
    Vanaf eind augustus/ begin september wordt er regelmatig lustig op los geknald, andere maanden is het wel wat minder maar komt het toch wel voor.
    Melden helpt niet: dan kunnen de afstekers niet meer op heterdaad betrapt worden (vooral niet als er zo’n 24 uur of meer tussen de melding en actie van de bevoegde ambtenaren zit).

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,209FansLike
2,236VolgersVolg
1,563VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
10 ° C
10.6 °
9.4 °
95 %
0.9kmh
100 %
za
10 °
zo
9 °
ma
8 °
di
8 °
wo
2 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.