20.7 C
Purmerend
zaterdag 18 mei 2024
HomeEvenementWat kost een centrale vuurwerkshow daadwerkelijk?

Wat kost een centrale vuurwerkshow daadwerkelijk?

Purmerend – Gisteren maakte D66 bekend samen met GroenLinks en de Stadspartij een motie in te zullen dienen voor een gemeentelijke vuurwerkshow. Deze motie zal vandaag, donderdag 29 juni 2017, tijdens de raad in stemming worden gebracht. Een centrale vuurwerkshow mag volgens de motie niet meer gaan kosten dan €15.000. Maar wat kost een show nou echt?

Regio Purmerend legde deze vraag voor aan vuurwerkfanaat Adriaan. Naast zijn “gewone baan” is hij 365 dagen per jaar met vuurwerk bezig. Hij bezoekt shows in binnen en buitenland en weet zo een beetje alles wat er te weten valt over zijn uit de hand gelopen hobby.

De motie spreekt over €15.000. Is dat realistisch?

“€15.000 lijkt veel, maar dat valt in de praktijk nog al tegen. Uit dit bedrag moet immers ook de veiligheidsmaatregelen, voorzieningen en vergunningsaanvraag bij de provincie worden betaald. Bij een show op muziek komen daar de kosten voor audio nog bij. Effectief blijft er weinig over voor het vuurwerk zelf. Het zou kunnen, maar verwacht dan een iets uitgebreidere versie van de vuurwerkshow tijdens de kermis in Purmerend. Een kleine kortdurende show met consumentenvuurwerk.”

De kermisshow in Purmerend, is dat consumentenvuurwerk dan?

“Ja, dat is consumentenvuurwerk. In de binnenstad van Purmerend is het eigenlijk onmogelijk om professioneel vuurwerk af te steken. De wet bepaalt dat de vrije ruimte om de plaats waar het vuurwerk wordt afgestoken, minimaal 150 meter moet bedragen. Bij waaiervuurwerk is dat 90 meter. Bij consumentenvuurwerk 60 meter. Rondom het kanaal is er misschien nog ergens een plekje te vinden, maar daar zit je weer dicht in de buurt van het tankstation”

Wat kost een fatsoenlijke oud-en-nieuw-waardige show met consumenten vuurwerk volgens jou? 

“Een mooi voorbeeld is de kermisshow in Hoorn. Dat is een prachtige show die zelfs in de top-10 shows van Nederland terecht is gekomen. Een dergelijke show kost om en nabij de €26.000. De gemeente Naarden organiseerde in 2015-2016 een show van €25.000, , daar kwamen ongeveer 800 inwoners op af. En Hilversum kreeg dat ook voor €25.000 voor elkaar. Van die laatste weet ik niet of dat inclusief of exclusief gemeentelijk personeel is. Een dergelijke show duurt dan een minuut of 18.

Verwacht dan niet zoiets als in Amsterdam. Amsterdam geeft rond de €250.000 uit. En dat is een klein bedrag als je het vergelijkt met steden als Parijs, Londen en Sydney. Daar lopen de kostenplaatjes op tot respectievelijk €750.000, €2.000.000 en €4.700.000.”

In de motie wordt de hoop uitgesproken dat een gemeentelijke show de hoeveelheid consumentenvuurwerk zal verminderen. Denk jij dat dat zal gebeuren?

“Het afgelopen jaar hebben de gemeente Hilversum en de Gemeente Naarden hun vuurwerkshows geëvalueerd. De conclusie van beide gemeenten was dat er nagenoeg geen verschil te merken is in het gedrag van consumenten. De hoeveelheid particulier-afgestoken vuurwerk bleef gelijk. Ook het aantal incidenten werd niet meer of minder.”

Ben jij voor of tegen een centrale show in Purmerend?

“Zelf zie ik weinig heil in een centrale show met oud en nieuw. De opkomt is vrij gering en het onttrekt handhaving en politie uit de rest van de stad. Het geld kan in mijn ogen dan ook beter besteed worden aan goede voorlichting op scholen of activiteiten voor de jeugd in de dagen voor oud en nieuw om het knallen op straat te beperken. Vergelijkbaar met Luilak”

 Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,920FansLike
2,551VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
20.7 ° C
21.1 °
19.4 °
65 %
0.9kmh
17 %
za
21 °
zo
20 °
ma
17 °
di
22 °
wo
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.