8.7 C
Purmerend
woensdag 1 februari 2023
HomePurmerendTweede biomassacentrale in Purmerend komt er toch: 'Anders redden we het niet'

Tweede biomassacentrale in Purmerend komt er toch: ‘Anders redden we het niet’

Purmerend – De gemeente Purmerend is niet van plan de bouw van een tweede biomassacentrale voor de stadsverwarming te staken. Dat is opmerkelijk, want de Sociaal Economische Raad (SER) kwam eerder deze week met het advies om subsidieregelingen voor biomassacentrales die warmte opwekken af te bouwen. De voordelen van die manier van warmtewinning zijn niet zo groot als voorheen werd gedacht.

“We redden het eenvoudigweg niet”, laat wethouder Rotgans aan mediapartner NH Nieuws weten. De warmte uit de centrale van Stadsverwarming Purmerend (SVP) wordt gebruikt om driekwart van de Purmerendse huishoudens van warm water te voorzien. Die warmte wordt opgewekt door in een biomassacentrale hout te verstoken dat door Staatsbosbeheer wordt aangeleverd.  

Hernieuwbaar

Nog niet zo lang geleden werd er lovend gesproken over biomassa als duurzame energiebron. Omdat er producten worden verstookt die weer aangroeien is het een hernieuwbare bron. De CO2 die bij de verbranding van houtsnippers wordt uitgestoten, wordt door de huidige bomen (toekomstige houtsnippers) opgenomen, zo was de gedachte.

De afgelopen jaren is biomassa steeds meer onder vuur komen te liggen, vooral omdat er meer CO2 bij vrijkomt dan aanvankelijk gedacht. Eerder deze week adviseerde de SER het kabinet zelfs om bestaande subsidieregelingen voor biomassacentrales daarom af te bouwen en in andere duurzame energiebronnen te investeren. 

Purmerend 

Het advies van de SER is voor de gemeente Purmerend geen reden om de bouw van een tweede biomassacentrale te staken, vertelt verantwoordelijk wethouder Rotgans. “Purmerend breidt uit”, zegt hij, “we gaan ten minste tienduizend woningen erbij bouwen de komende jaren en ook vanuit buurgemeenten is vraag naar warmte. Dus we hebben de tweede biowarmtecentrale hard nodig.”

Dat de gemeente meer biomassa wil verstoken, heeft ook te maken met de ambitie om in 2035 volledig aardgasvrij te zijn. 

Rotgans benadrukt dat het biomassa ‘een transitiebrandstof’ is. “We gaan ermee stoppen”, belooft hij. Is het geld dat nu wordt geïnvesteerd in een tweede biomassacentrale dan geen weggegooid geld? “Absoluut niet, want biomassacentrale 2 hoeft niet op vol vermogen te draaien om toch rendabel te zijn, en dat doen we met het vooruitzicht dat we op termijn andere energiebronnen krijgen.”

Hij doelt onder meer op geothermie, waarbij warmte uit de aarde wordt gehaald. “Maar dat duurt nog best lang, u moet niet verwachten dat we over vijf jaar al kunnen stoppen met het gebruik van biomassa, dat is niet zo.”

Eerder gaf de wethouder aan Regio Purmerend aan dat de biomassacentrale in Purmerend alleen op zogenoemd resthout van Staatsbosbeheer draait en dat er voor deze nieuwe centrale nog ruimte in het huidige contract met Staatbosbeheer is. “Het huidige contract hoeven wij niet open te breken.” Ook gaf de wethouder destijds aan dat de Purmerendse centrale’s alleen daar op draaien. “Dit heeft niets te maken met de landelijke discussie over aanvoer van biomassa uit Amerika en Europese landen. Purmerend is ‘preffered customer’ van Staatsbosbeheer.”

De tweede biomassacentrale zal op de Baanstee-Noord worden neergezet. De verwachting is dat beide centrales nog zeker tot 2035 op hout zullen draaien. 

SER adviseert om biomassa niet meer te gebruiken voor stroom en warmte

Het verbranden van biomassa om stroom op te wekken en warmte te genereren, moet worden afgebouwd. Dat schrijft de Sociaal-Economische Raad (SER) woensdag in een advies aan de regering over het gebruik van biomassa. De laatste weken kwam er steeds meer kritiek vanuit de Tweede Kamer over het gebruik van biomassa, omdat biomassacentrales ook vervuilend zijn.


Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.

Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

 1. Een tijdelijke oplossing die handen vol geld kost: van de burger uiteraard.

  Purmerend kent nog genoeg huizen zonder aansluiting op stadswarmte.
  Nu moeten de eigenaren van die huizen eerst investeren om aangesloten te worden op SVP, installatie huren, dure warmte afnemen etc.
  En over een jaar of 15 moeten ALLE (huis)eigenaren uiteraard weer investeren om op aardwarmte aangesloten te worden.

  Tsja waarom makkelijk (=1×investeren) doen als het moeilijk (=2×investeren) kán……

  En dan laten we de exceptionele CO2-uitstoot maar buiten beschouwing en flikkeren we het SER-advies in het welbekende ronde archief.

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,206FansLike
2,236VolgersVolg
1,550VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
8.7 ° C
9.4 °
7.8 °
82 %
3.1kmh
100 %
wo
9 °
do
8 °
vr
9 °
za
9 °
zo
7 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.