11.3 C
Purmerend
zondag 17 maart 2024
HomeRegionaalRegio loopt bijna 1 miljoen aan toeristenbelasting mis

Regio loopt bijna 1 miljoen aan toeristenbelasting mis

Regionaal – Purmerend en de omliggende gemeenten lopen dit jaar bijna 1 miljoen euro mis aan toeristenbelasting. Dit alles heeft te maken met de coronacrisis. Op basis van cijfers van het CBS en het NBTC heeft het Centrum voor Geldzaken onderzoek laten uitvoeren naar de lokale vermindering van de ontvangen toeristenbelasting.

De grootste klap is uitgedeeld in de reisbranche. Door alle reisbeperkingen komen grote en kleine partijen in deze sector in de financiële problemen. Hoewel reizen in Nederland weer is toegestaan is dit elders op de wereld nog niet het geval en zijn veel mensen nog terughoudend. De verminderde toeristenbelasting heeft niet alleen voor de gemeenten maar ook voor de ondernemingen die afhankelijk zijn van toerisme directe gevolgen.

Landelijk is de koploper Amsterdam. Deze moet een bedrag van 116 miljoen euro missen.

Regionaal

Purmerend zou een bedrag van €29.155 mislopen. Edam-Volendam doet een aderlating van €502.409. De gemeente Waterland moet dit jaar een bedrag van €405.255 missen. De Beemster loopt een bedrag van €40.817 mis. Wormerland een bedrag van €7580 en Landsmeer een bedrag van €8.747.

De hoogte van de toeristenbelasting verschilt per gemeente. Gemeenten mogen zelf bepalen of zij toeristenbelasting heffen en hoe zij het tarief berekenen. Bijvoorbeeld een vast bedrag per verblijf of een percentage per overnachtingprijs. Een gemeente ontvangt van het Rijk een bedrag per inwoner. Als er veel toeristen verblijven in een gemeente, maakt deze meer kosten. Bijvoorbeeld om straten en stranden schoon te maken en wegen te onderhouden. Die extra kosten kan de gemeente bijvoorbeeld betalen van de extra inkomsten uit de toeristenbelasting.

Hoe de gemeenteraden hier straks mee omgaan in de begrotingsbehandelingen is nog onbekend. Vooral de gemeenten Edam-Volendam en Waterland zullen het hier moeilijk mee krijgen. Uiteindelijk zal de rekening ergens neergelegd gaan worden. Of dit uit de financiële reserve zal komen of door een verhoging van de lokale lasten is onderdeel van het gesprek in de gemeenteraden.

Verwachte Misgelopen Toeristenbelasting per Gemeente in 2020

Posted by admin on / Reacties uitgeschakeld voor Verwachte Misgelopen Toeristenbelasting per Gemeente in 2020 De maatregelen in Nederland omtrent het Coronavirus worden steeds verder versoepelt. Na de ‘slimme’ lockdown ondervinden veel ondernemers schade van de getroffen maatregelen en de economie lijdt stevig onder het COVID-19 virus.



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,836FansLike
2,541VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
11.3 ° C
12.4 °
10.5 °
78 %
4kmh
100 %
zo
11 °
ma
13 °
di
12 °
wo
16 °
do
12 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.