20.3 C
Purmerend
zondag 21 juli 2024
Home112Grote zorgen over harddrugsproductie in de polder: "Veiligheid is in gevaar"

Grote zorgen over harddrugsproductie in de polder: “Veiligheid is in gevaar”

Regionaal – Over het toenemende aantal harddrugslaboratoria zijn grote zorgen bij statenlid Eric Smaling van de SP. Hij wil duidelijkheid van het provinciebestuur. “Er schuilt een ramp in deze ontwikkelingen, zoals intimidatie van omwonenden, ontploffingsgevaar en witwassen.”

Dit staat in een brief van zijn fractie aan de provincie. Hij vraagt zich af of de veiligheidregio’s in Noord-Holland ‘voldoende toegerust en capabel zijn om dergelijke beschreven, ernstige problematiek aan te kunnen pakken’. 

Vorige week publiceerde mediapartner NH Nieuws een verhaal over deze provincie als strategische plek voor criminelen voor de productie van harddrugs. Er worden steeds meer mdma, crystal meth, xtc-drugslabs opgerold. De havens, grote buitengebieden, drugsstad Amsterdam en Schiphol spelen daar een belangrijke rol in. 

Tekst gaat door onder de foto.

Dit is het drugslab in Berkhout, in een schuur achter een woning / Politie Noord-Holland Noord
Dit is het drugslab in Berkhout, in een schuur achter een woning / Politie Noord-Holland Noord

Een verontrustende ontwikkeling, aldus Smaling. Hij zet grote vraagtekens bij de vraag of gemeenten en politiekorpsen capabel zijn om dit probleem op te lossen. “Dit vergt een gezamelijke aanpak”, schrijft hij. Ook wil hij weten of er informatie wordt uitgewisseld met bijvoorbeeld Noord-Brabant, omdat die provincie langdurige ervaring heeft met de aanpak van harddrugsproductie.

‘Wordt er informatie uitgewisseld met harddrugs-ervaringsdeskundige Noord-Brabant?

‘STATENLID VAN DE SP ERIC SMALING

Ramp

Het statenlid noemt de Commissaris van de Koning verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de provincie.  En ook het coördineren van hulpdiensten mocht er een ramp plaatsvinden die meerdere gemeenten treft, een scenario dat bij de toename van productie van harddrugs reëel is. Naast de eerder genoemde risico’s, ziet hij ook grote gevolgen voor het milieu. 

Tot slot wil Smaling weten of de Commissaris van de Koning van plan is om dit probleem te coördineren, hoe en per wanneer. 

Tekst gaat door onder Facebookbericht.

Het provinciebestuur heeft normaal gesproken vier weken de tijd om vragen van een fractie te beantwoorden; dit zou betekenen voor 17 augustus. Mogelijk duurt dit langer door het zomerreces.

Erwin Sintenie van Politie Noord-Holland vertelt in onderstaande video ook waar die stijging van het aantal drugslabs vandaan lijkt te komen.

Hoe herken je een drugslab?

Relevante artikelen:

Politie ontdekt drie drugslabs met tientallen kilo’s drugs en een vuurwapen –

Purmerend – De politie heeft drie drugslabs met tientallen kilo’s drugs ontdekt in Purmerend, Westbeemster en Andijk. Twee verdachten, een 46-jarige man uit Andijk en een 64-jarige man uit Westbeemster zitten nog in voorlopige hechtenis. De districtsrecherche Zaanstreek-Waterland doet onderzoek naar personen die zich zouden bezighouden met de productie en handel in synthetische drugs.

Restanten drugsafval aangetroffen in container gronddepot Purmerend –

Purmerend – De brandweer werd donderdagochtend gealarmeerd voor vermoedelijk gevaarlijke stoffen op het gronddepot van de Gemeente Purmerend, aan de Edammerweg. De container was twee weken geleden aangetroffen op het industrieterrein De Baanstee en naar het gronddepot verplaatst. Handhavers van de gemeente wilde vandaag samen met de brandweer de container verder onderzoeken en kwamen erachter …

LFO ontmantelt middelgroot drugslab op Baanstee-West –

Purmerend – LFO, Landelijk Faciliteit Ontmantelen van de politie heeft maandagavond een middelgroot drugslab geruimd aan de Pascalstraat op de Baanstee-West. Dit gebeurde na een geplande actie van de landelijke recherche die het drugslab omstreeks 14:00 uur binnenviel. De instanties waren met veel mensen aanwezig om alle chemische vloeistoffen en apparatuur af te voeren voor …Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,963FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
20.3 ° C
21.1 °
18.9 °
74 %
1.8kmh
100 %
zo
23 °
ma
22 °
di
20 °
wo
20 °
do
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.