12.9 C
Purmerend
donderdag 20 juni 2024
HomeRegionaalRutte: "Het virus is bezig aan gevaarlijke opmars. De cijfers liegen er...

Rutte: “Het virus is bezig aan gevaarlijke opmars. De cijfers liegen er niet om”

Regionaal – “We hoopten allemaal op een stille zomer, maar zo’n zomer is het helaas niet aan het worden”, zo begon de premier zijn persconferentie naar aanleiding van het oplopende aantal besmettingen in Nederland. Hij stond ook stil bij de explosie in Beiroet en toonde namens Nederland zijn medeleven met de slachtoffers.

“Het virus is bezig aan een gevaarlijke opmars. De cijfers liegen er niet om”, zei Rutte over het coronavirus. Hij waarschuwde dat Nederland de winst die gewonnen is op het virus, dreigt te verliezen. “We hebben het virus tussen maart en juni onder controle gekregen, vooral door ons aan een aantal basisregels te houden” Hij zegt dat steeds meer mensen dat niet meer doen, wat ook te zien is aan het groeiende aantal besmettingen.

“Belangrijk te beseffen is dat een groot deel van de besmettingen thuis gebeurt. Bijvoorbeeld bij verjaardagen of etentjes met vrienden”, zei Rutte. “Het virus is een ongenode gast die meekomt bij dat soort afspraken, waardoor familie en vrienden besmet raken.” Hij zegt dat de stijging deels te wijten is aan het feit dat mensen te dicht bij elkaar zitten.

“Corona is niet voorbij. Het is geen grap en het is oerstom om te doen alsof dat wel zo is. Dus hou je aan de regels en werk mee met het contact- en bronnenonderzoek.”

Mensen die zich niet hebben gehouden aan de regels, riep Rutte op om uit de buurt te blijven bij mensen die tot kwetsbare groepen horen. Hij richtte zich daarbij met nadruk op de jongeren. “Als er te veel van jullie de regels aan je laars lappen, zitten we binnenkort weer allemaal binnen.”

Tegen jongeren die zich onlangs niet aan de regels hebben gehouden zei Rutte: “Kom niet in de buurt van mensen met een kwetsbare gezondheid, kom niet in de buurt van ouderen. Dat risico mag en kan je niet nemen.”

Regionaal

Burgemeesters en Veiligheidsregio’s krijgen een cruciale rol in het bestrijden van besmettingshaarden. Het gaat bijvoorbeeld om het afsluiten van parkeerplaatsen, het aanpassen van openingstijden van nachtwinkels en horeca en de aanwezigheid van supporters bij voetbalwedstrijden beperken of verbieden.

Indien nodig, kunnen die maatregelen worden opgeschaald tot nationaal niveau. De premier wil zo veel mogelijk lokaal en regionaal maatwerk. “Zo moet het zijn in de controlefase waar we nu in zitten.”

Contactgegevens achterlaten

“In de horeca verslapt de naleving van de basisregels. We draaien daarom een eerdere versoepeling terug”, zei de premier. Zo wordt het verplicht om je gegevens te registreren bij horecabezoek en gaan bedrijven bij besmettingen maximaal twee weken dicht. Ook musea en pretparken gaan maximaal veertien dagen dicht als er meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden.

“Binnen en buiten geldt: we zitten op een plek. Reserveren kan vooraf en aan de deur en een checkgesprek. Aan de voorkant wordt gevraagd om de naam en contactgegevens te noteren, zodat die snel kunnen opgespoord kunnen worden voor contactonderzoek.”

Brandhaarden

Volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weten we, anders dan in maart, waar het virus zit en hoe snel het aantal besmettingen toeneemt. “De verspreiding vindt plaats in groepjes en zo ontstaan brandhaarden van virussen. Door bron- en contactonderzoek kunnen we de vuurtjes uittrappen. Dat zicht op die clusters hadden we eerder niet. Maar geen misverstand, er is reden tot zorg. We moeten ons herpakken en de discipline herpakken waarmee we het virus onder controle kregen.”

Twee weken thuisblijven bij terugkomst uit risicogebied

Reizigers uit risicogebieden moeten bij terugkomst meteen twee weken thuisblijven en zich bij klachten laten testen, zei de minister. Aan de hand van passagiersgegevens gaat het landelijk team van de GGD reizigers nabellen om te checken of ze zich aan de quarantaine houden.

Eind volgende week hoopt het kabinet een teststraat op Schiphol in te richten, en later op andere luchthavens. “Bij gates waar reizigers terugkomen uit landen die op oranje staan, willen we testen, om zeker te weten dat ze corona niet hebben meegenomen in de koffer.” De teststraat op Schiphol voor reizigers uit risicogebieden wordt echter niet verplicht gesteld. 

Of dit een hele nieuwe reeks wekelijkse persconferenties inluidt, zoals van 9 maart tot 3 juni, is afwachten. Vooralsnog lijkt het te gaan om één ingelaste persconferentie, ingegeven door het oplopende aantal besmettingen en politieke druk om het kabinet daarom eerder te laten terugkeren van reces.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

 1. Gelijk hebben ze! (De jeugd) De minachting die deze zogenaamde ‘leiders’ tentoonstellen voor alle feiten en cijfers is te bizar voor woorden.

  Leugen op leugen om maar door te gaan met deze leugens. Ze maken het volk bang om niks en zijn zelf niet verantwoordelijk noch aansprakelijk.

  “Maak niet normaal wat niet normaal is.”

  Maak ze maar eens persoonlijk aansprakelijk, zul je zien hoe snel zij kunnen draaien.

 2. En krap 2 dagen later blijkt hoe (jonge) mensen met de oproep van Minister President en Minister de Jonge omgaan:
  De politie heeft vannacht moeten ingrijpen bij een illegaal feest in natuurgebied het Twiske, waar naar schatting zo’n 200 mensen aanwezig waren die zich niet aan de coronaregels hielden.
  (Bron NH Nieuws)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
12.9 ° C
13.9 °
11.1 °
73 %
2.6kmh
73 %
do
19 °
vr
20 °
za
17 °
zo
20 °
ma
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.