14 C
Purmerend
vrijdag 21 juni 2024
HomePurmerend5 jaar na protest gemeentehuis: begin 2021 eindelijk alle tijdelijke woningen gereed...

5 jaar na protest gemeentehuis: begin 2021 eindelijk alle tijdelijke woningen gereed (video)

Purmerend – Exact vijf jaar geleden – op de avond van 24 september 2015 – verzamelde zich een grote groep boze Purmerenders voor het stadhuis. De demonstranten verzetten zich tegen de komst van een AZC. Hun grootste angst: de komst van vluchtelingen in de gemeente zou nog meer druk leggen op de toch al hoge woningnood binnen de regio.

Op deze avond deed burgemeester Don Bijl een harde belofte aan de aanwezigen en aan alle inwoners van de stad. De gemeente zou zich gaan inzetten voor het versneld bouwen van zowel reguliere als tijdelijke woningen. We zijn nu vijf jaar verder. Een mooi moment om terug te blikken wat bereikt is op het gebied van de beloofde woningen. Want hoewel er druk gebouwd wordt in Purmerend, staan er nog maar twintig tijdelijke units.

Thijs Kroese, wethouder wonen, kan zich de desbetreffende avond nog erg goed herinneren. Hoewel hij de opvang van vluchtelingen nadrukkelijk loskoppelt van de woningnood, kan hij zich het gevoel van de Purmerenders wel heel goed voorstellen. “De wachtlijsten zijn inderdaad heel erg opgelopen de afgelopen acht jaar. Maar er is de laatste jaren ongelooflijk veel gebeurd. 4300 woningen zijn of gebouwd of er zijn contracten voor afgesloten. 39% van deze woningen zijn sociale huurwoningen. Wat dat betreft timmeren we met een enorme snelheid aan de weg.”

De locatie aan de Verzetslaan waar 108 tijdelijke woningen worden opgeleverd.
Dronebeeld: Rob Klaucke

Kroese geeft wel toe dat het proces rondom de beloofde tijdelijke woningen veel langzamer is gegaan dan de gemeente had voorzien. Van de tweehonderd woningen zijn er nog maar twintig gerealiseerd. “Uiteindelijk hebben we de bouw van de woningen in eigen beheer gedaan, in plaats deze weg te zetten bij de corporaties. Dit jaar zullen we nog honderd tijdelijke woningen realiseren. De andere tachtig zijn begin 2021 gereed. Dat is een belofte.”

“Ik ben zelf begonnen in een zeecontainer”

Wethouder Thijs Kroese

Kroese spreek nadrukkelijk over tijdelijke woningen, niet over containerwoningen. “Ik ben zelf begonnen op mijn 18e in een echte containerwoning in Amsterdam en dat is iets heel anders dan de woningen hier. Dit zijn volwaardige woningen.”

Teslime (23) is één van de bewoners van de twintig woningen aan de Kanaaldijk die wel gerealiseerd zijn. Hoewel ze heel erg blij is met deze tijdelijke oplossing, is de toekomst heel onzeker. In maart 2022 moet ze de woning weer verlaten. Waar ze dan naar toe moet, weet Teslime niet. “Wij worden niet gezien als doorstromers, ook over twee jaar zijn we nog starters. Bovendien val ik dan in een oudere categorie wat betreft jongerenwoningen. En hoewel ik vanaf mijn 18e sta ingeschreven, heb ik ook op mijn 25e nog niet voldoende jaren voor een reguliere woning. Ik probeer nu weer aanspraak te maken op een urgentie, anders sta ik in maart 2022 waarschijnlijk op straat. 

Dit item is een samenwerking tussen mediapartners NH Nieuws en Regio Purmerend. Bekijk hier de video:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14 ° C
16.1 °
12.8 °
81 %
0.9kmh
100 %
vr
18 °
za
17 °
zo
20 °
ma
22 °
di
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.