15.8 C
Purmerend
vrijdag 21 juni 2024
HomePolitiekMeerderheid gemeenteraad Purmerend spreekt zich uit tegen afsplitsingen "morele verantwoordelijkheid en plichtsbesef"

Meerderheid gemeenteraad Purmerend spreekt zich uit tegen afsplitsingen “morele verantwoordelijkheid en plichtsbesef”

Purmerend – Gisteren tijdens de raadsvergadering hebben 32 raadsleden zich uitgesproken tegen de afsplitsingen van politieke partijen in Purmerend. De vicevoorzitter van de raad, Jan Peter Dompeling, kreeg van de burgemeester de gelegenheid om een statement namens de meerderheid van de raad te maken.

Voor het zomerreces werd de raad opnieuw geconfronteerd met een nieuwe splitsing in de de gemeenteraad. Eerder splitste mevr. Soenjoto en Dhr. Van Dongen zich af van de PVV Purmerend en gingen verder onder de naam Hart van Purmerend. Later volgde de heren Buskoop die de SP verlieten en doorgingen onder de naam Gemeentebelangen Purmerend (GBP). Hierdoor werd Dhr. Kuik het enige overgebleven raadslid van de SP in Purmerend. Doordat Dhr. Kuik zijn zetel teruggaf wegens privé-omstandigheden kwam deze raadszetel in handen van toenmalig SP commissielid Theo de la Haye, die afgelopen juli door een conflict in de SP, zijn raadszetel meeneemt en vanaf 1 juli een nieuwe partij in de Purmerendse politiek is begonnen. (Partij voor Socialer Purmerend) Tot op heden is de la Haye nog niet gezien in de gemeenteraad.

“Het enige overgebleven raadslid, na een eerdere splitsing (red: de heren Buskoop die verder gingen onder de naam Gemeentebelangen Purmerend), gaf de heer De la Haye aan de SP te verlaten om een eigen partij op te richten. Deze tweede afsplitsing bij de Socialistische Partij zorgde ervoor dat de SP in het geheel verdween uit de raad van Purmerend. Een fractie zonder raadsleden heeft immers geen bestaansrecht en daardoor werd de keuze van de heer De la Haye nog eens extra zuur en kostte twee commissieleden vroegtijdig hun politieke ‘baan’.”, zei Jan Peter Dompeling.

De SP is in 2018 door de kiezers van Purmerend met 3 zetels in de raad gekozen. “Al deze kiezers worden nu niet meer vertegenwoordigd door de partij waarvoor zij mede kozen. Ons parlementaire stelsel is gebaseerd op belangrijke principes waarvan het kiezen op een persoon een hele belangrijke is. Heb je eenmaal een zetel verdiend volgens de kieslijst en ben je geïnstalleerd als raadslid dan behoort deze zetel aan jou, zodoende is het reglementair mogelijk een zetel mee te nemen bij afsplitsing. Dat ontslaat volksvertegenwoordigers in alle parlementen, dus ook in de raad van Purmerend echter niet van de morele verantwoordelijkheid om de lijst waarop je bent gekozen te respecteren.”

De splitsing van de SP en de heer De la Haye is al de 4de splitsing in de raad sinds de verkiezingen in maart 2018. “Dat dit is gebeurd, betreurt de meerderheid van de gemeenteraad ten zeerste. Dat als gevolg hiervan, de SP geheel niet meer vertegenwoordigd is in de Purmerendse raad, is eigenlijk nog meer te betreuren. Het is niet goed voor het aanzien van de politiek en de relatie met onze kiezers, iets waar we met z’n allen dag-in-dag-uit zo hard voor werken. Wij als raad ontmoedigen splitsingen en breuken in fracties door middel van regels in ons reglement van orde. Jammer genoeg laat de gang van zaken bij de SP zien, dat deze regels hard nodig zijn. Maar dat zouden ze eigenlijk helemaal niet moeten zijn. Het plichtsbesef naar de kiezers in Purmerend die ons gekozen hebben zou voldoende moeten zijn om splitsingen te voorkomen. Het is door de kiezers en namens hen dat we hier zitten; niet voor onszelf.”, eindigt Dompeling.

Bekijk het statement van de gemeenteraad Purmerend hieronder. Credit: RTV Purmerend.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Wat een puinhoop is de politiek toch geworden. De één wil dit, de ander dat. Vroeger was het dan water bij de wijn doen en samenwerken.

    (Vecht) Scheidingen zijn er niks bij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
15.8 ° C
17.3 °
14.4 °
75 %
0.9kmh
91 %
vr
16 °
za
17 °
zo
20 °
ma
22 °
di
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.