13.5 C
Purmerend
zondag 14 april 2024
HomeCultuurGeen uitzondering voor theaters en concertzalen in Zaanstreek Waterland

Geen uitzondering voor theaters en concertzalen in Zaanstreek Waterland

Zaanstreek / Waterland – De veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland maakt geen gebruik van de door het kabinet geboden mogelijkheid om ‘gebouwen van groot belang’ een ontheffing te verlenen op de maximale groepsgrootte. Nadat met name theaters de vraag om een ontheffing neerlegden, heeft de veiligheidsregio deze optie tot maatwerk afgewogen en besloten om met de snel stijgende cijfers de volksgezondheid voorop te zetten. De komende drie weken moet het effect van de nieuwe maatregelen eerst blijken voor er ruimte is voor ontheffingen. 

“Dit was een zwaar besluit en echt een worsteling,” zegt Jan Hamming, voorzitter van de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. “We zijn ons bewust van de zware tijden voor de cultuursector, dus we begrijpen heel goed dat dit een klap is voor onze culturele instellingen die de afgelopen maanden zo hun best hebben gedaan hun programmering en zaalindeling coronaproof te maken. Net zoals we begrijpen dat het ingewikkeld is om een voorstelling voor 200 bezoekers terug te brengen naar 30. Maar op dit moment zien wij als veiligheidsregio, met het oog op de volksgezondheid én de continuïteit van de zorgverlening, geen andere mogelijkheid dan de maatregelen te handhaven en dus geen uitzonderingen te maken.”

Grip op besmettingscijfers

De veiligheidsregio geeft aan dat het virus om zich heen slaat, in alle leeftijdsgroepen, in iedere sector. “Als Zaanstreek-Waterland zijn wij qua besmettingen helaas één van de snelst stijgende regio’s. Het is daarom van essentieel belang om de maatregelen te volgen, en te voorkomen dat er komende drie weken grote groepen mensen bij elkaar komen. Juist ook omdat we niet nóg strengere maatregelen willen. Hoe serieuzer we de huidige maatregelen nemen, hoe sneller we grip krijgen op de besmettingscijfers en hoe eerder we ook wél weer naar een theater of concert kunnen. Indien het aantal besmettingen daalt, is het misschien mogelijk om na te gaan welke ontheffingen haalbaar zijn. Voor nu is het, net na de start van de nieuwe maatregelen, te vroeg om te praten over uitzonderingen. Daarnaast vind de veiligheidsregio het lastig om zonder criteria voor een ‘gebouw van groot belang’ de ene instelling wel, en de andere geen ontheffing te verlenen. Willekeur ligt zo op de loer, terwijl zorgvuldigheid geboden is.”

De beperking van grote groepen tot maximaal 30 geldt voor locaties waar bezoekers een vaste plek hebben zoals theaters, bioscopen en concertzalen, en niet voor ‘doorstroomlocaties’ als musea of bibliotheken.

Relevant artikel:

Cabaretière Sanne Wallis de Vries verbaasd nadat Purmaryn show annuleert –

Purmerend – Net nu alle theaters coronaproof zijn ingericht, is besloten om nog maar 30 mensen toe te laten. Op zeer beperkte schaal kan een uitzondering gemaakt worden op die ‘dertigpersonenregel’. Theater de Purmaryn heeft echter besloten om de voorstelling van Sanne Wallis de Vries vanavond te schrappen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,871FansLike
2,545VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
13.5 ° C
15.7 °
11.1 °
58 %
5.4kmh
100 %
zo
13 °
ma
8 °
di
9 °
wo
9 °
do
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.