21.3 C
Purmerend
zondag 21 juli 2024
Home112Veroordeling voor veroorzaken zwaar ongeluk door appen achter stuur

Veroordeling voor veroorzaken zwaar ongeluk door appen achter stuur

Alkmaar – De rechtbank Noord-Holland heeft een 31-jarige vrouw veroordeeld voor het veroorzaken van een ongeluk in Purmerend doordat ze zat te appen achter het stuur. Daarbij raakte een motorrijder zwaar gewond. Ze heeft een taakstraf opgelegd gekregen van 160 uur en een rijontzegging van een jaar.

Het ongeluk gebeurde in de ochtend van 3 mei 2019. De verdachte reed in richting van Purmerend met de auto bij de kruising van de Jaagweg (N235) en de Verzetslaan. Ze botste tegen een motorrijder die op zijn motor stilstond voor een rood verkeerslicht. Het slachtoffer liep tal van breuken en een klaplong op. Anderhalf jaar later heeft het slachtoffer nog steeds veel last van de verwondingen. De verdachte verklaarde met haar ex-vriend te hebben geappt tijdens de autorit, maar ze zou ermee zijn gestopt nog voordat het ongeluk plaatsvond. Hoeveel tijd er volgens haar tussen het laatste appbericht en het ongeluk heeft gezeten, kon ze tijdens de zitting niet zeggen. 

Onderzoek

Uit onderzoek naar haar mobiele telefoon bleek dat ze volgens de tijdsaanduiding in de telefoon zeven seconden voor het ongeluk een bericht op WhatsApp heeft gelezen en drie seconden voor het ongeluk begon ze met typen van een nieuw bericht. Daar is ze volgens de gegevens in de telefoon een seconde na het ongeluk abrupt mee gestopt. Hoewel de rechtbank rekening houdt met een onzekerheidsmarge van enkele seconden, valt het tijdstip waarop de verdachte is gestopt met typen min of meer samen met het tijdstip waarop het ongeluk plaatsvond. Ongeveer een minuut na het ongeluk heeft de verdachte gebeld met haar ex-vriend, zoals zij zelf ook heeft verklaard tijdens de zitting. Ook is gebleken dat de verdachte 35 WhatsApp-berichten heeft gewist die waren verstuurd en ontvangen van kort voor het ongeluk tot een uur erna. 

Bij het eerste politieverhoor ontkende de verdachte te hebben geappt met haar mobiele telefoon terwijl ze aan het autorijden was. Maar daar kwam ze maanden later op terug toen ze werd geconfronteerd met de resultaten van het onderzoek naar haar mobiele telefoon. Daarna verklaarde ze dat ze tijdens de rit wel heeft geappt, maar niet ten tijde van het ongeval. Het slachtoffer stelt dat hij de verdachte in haar auto van achteren zag naderen en dat ze daarbij pas op het laatste moment afremde en probeerde uit te wijken. 

Oordeel rechtbank

Op grond van al deze feiten en omstandigheden kan het volgens de rechtbank niet anders zijn dan dat de verdachte kort voor het ongeluk al rijdende bezig is geweest met het versturen en lezen van berichten op haar telefoon. Hierdoor heeft ze niet haar volledige aandacht bij de weg gehouden en remde ze te laat. Ze is met behoorlijke snelheid tegen de achterkant van de motor gebotst. Ze is ernstig tekort geschoten in de voorzichtigheid die van haar als automobilist in het verkeer mag worden verwacht.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

3 REACTIES

 1. Idd Dagmar erg vreemd allemaal, puntje selectief verzwijgen. Want oh jee de politie mag niet in kwaad daglicht worden gezet

 2. Vreemd dat dit nooit uitgebreid in de media is aangekaart.
  I.d.d. wat “Heutemeteuter” hier al schrijft, in het vonnis staat nl.letterlijk het volgende te lezen:
  3.3. Oordeel van de rechtbank
  “Daarnaast komt betekenis toe aan het feit dat de verdachte kort na het verkeersongeval, terwijl zij nog ter plaatse was, 35 WhatsApp berichten, die waren ontvangen en verstuurd tussen 06:29 uur en 07:30 uur in de WhatsApp conversatie met haar ex-vriend, heeft gewist. Uit haar verklaring op de zitting blijkt dat de verdachte dit deed, omdat zij wist dat de politie die WhatsApp berichten zou kunnen betrekken bij de waardering van haar betrokkenheid bij het verkeersongeval, de oorzaak daarvan en haar schuld daaraan”.
  Resp.
  6.1. Standpunt van de officier van justitie
  “de strafverzwarende omstandigheid dat zij vanwege haar beroep een voorbeeldfunctie had”.

  Ik moet er niet aan denken dat ik bijv. voor een slecht functionerende fietsbel door deze dame een boete krijg opgelegd ( € 35.00 + €9.00 adm.kosten)……..

  Het slachtoffer wens ik een spoedig en volledig herstel toe.

 3. En niet te vergeten dat ze ten tijde van het ongeval, werkzaam was bij de politie. Waarom is er nooit eerder berichtgeving over geweest ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,966FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
21.3 ° C
22.8 °
20 °
73 %
1.8kmh
78 %
zo
22 °
ma
21 °
di
20 °
wo
20 °
do
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.