11.7 C
Purmerend
dinsdag 21 maart 2023
HomePurmerendOnderzoek naar ontwikkeling Purmer-Zuid Zuid "zo’n 1.500 woningen"

Onderzoek naar ontwikkeling Purmer-Zuid Zuid “zo’n 1.500 woningen”

Purmerend – De gemeente gaat onderzoeken om langs de zuidoostgrens van de huidige Purmer-Zuid zo’n 1.500 woningen toe te voegen. Dit gebied, ook wel bekend als het ‘appeltje voor de dorst’, biedt ruimte om het aantal woningen in Purmerend fors uit te breiden.

Binnen de huidige stadsgrenzen wordt al volop gebouwd, maar de gemeente verkent ook opties daarbuiten. De gemeenteraad heeft in januari 2021 budget beschikbaar gesteld om deze plannen verder te onderzoeken. 

In 2021 komt de gemeente met een ontwikkelvisie voor het gebied. Hieruit moet duidelijk worden wat er passend en wenselijk is in dit gebied. De provincie en Staatsbosbeheer hebben daarin een belangrijke rol. De provincie omdat de locatie op dit moment is gelabeld als landelijk gebied en daar mogen niet zomaar woningen ontwikkeld worden. Staatsbosbeheer omdat een deel van de locatie in hun bezit is.

Omliggende ontwikkelingen

De locatie Purmer-Zuid Zuid staat niet op zichzelf. Ook aan de Vurige Staart zijn plannen voor woningbouw en aan de oostkant van Purmerend zal een deel van de golfbaan herontwikkeld worden zodat ook daar woningen gebouwd kunnen worden. De visie op de Purmer-Zuid Zuid houdt rekening met al deze ontwikkelingen. Zaken als duurzaamheid, verkeer en versterking van het bos en natuur zijn daarbij uiteraard belangrijke onderwerpen voor de gemeente.

Op dit moment zijn er nog geen woningen of kavels te koop. U kunt zich nog niet inschrijven voor een woning in de Purmer-Zuid Zuid.

Bekijk hier het verkenningsdocument.


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

 1. Lees ook;
  Het puntensysteem voor de toewijzing van sociale huurwoningen moet op de schop, vinden vijftien gemeentebesturen in de regio’s Amsterdam, Amstelland en Zaanstreek-Waterland. Door ook ‘zoekpunten’ en ‘situatiepunten’ toe te kennen, moet de wachttijd minder bepalend worden voor de toewijzing van een sociale huurwoning. 
  De volgende gemeenten hebben het voorstel ondertekend: Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland, Zaanstad, Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, en Uithoorn.
  https://www.nhnieuws.nl/nieuws/280698/deze-15-gemeenten-willen-een-nieuw-puntensysteem-voor-verdeling-sociale-huurwoningen

  Dus ALLE ingeschreven c.q. urgente woningzoekenden in Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland, Zaanstad, Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, en Uithoorn maken een kans op de sociale huurwoning in dit plan van (in totaal) 1500 woningen.

 2. 1500 woningen erbij in Purmer Zuid/Zuid.
  Dat lijkt best wel veel als je je bedenkt dat er:
  *2.875 woningen geregistreerd staan in Purmer-Zuid/Zuid (bron: AlleCijfers.nl update 2021)
  *2.195 woningen geregistreerd staan in Purmer-Zuid/Noord (bron: AlleCijfers.nl update 2021)
  Tegenover:
  *42.672 adressen welke geregistreerd staan in heel Purmerend (bron: AlleCijfers.nl update 2021)

  Wachttijd sociale huurwoning in Purmerend is gemiddeld 17,3 jaar. Wie in Wormer een sociale huurwoning zoekt, staat bijna 30 jaar op de wachtlijst. Ook in andere Noord-Hollandse gemeenten is wachttijd extreem lang. 

  Dus dát er gebouwd moet worden staat buiten kijf, waar er gebouwd moet worden is een pijnpunt.

  Maar: de tweede helft van 2021 start de nieuwe woonruimteverdeling voor sociale huurwoningen.
  De verdeling geldt voor Purmerend en 14 gemeenten en 15 woningcorporaties in Amsterdam en de regio’s Zaanstreek/Waterland en Amstelland/Meerlanden.
  De verandering was nodig om huishoudens met een dringende verhuiswens meer kans op een woning te geven.

  Statushouders blijven voorrang houden: 2020  128 personen, 2021 100/125 personen en voor de middellange termijn moet er in onze regio structureel plaats worden gevonden voor rond de 250 personen.

  Dus deze woningen zijn voor alle woningzoekenden in Purmerend, Amsterdam en de regio’s Zaanstreek/Waterland en Amstelland/Meerlanden. Om de diversiteit en doorstroom te bevorderen geldt voor alle te bouwen woningen als norm minimaal 30 % sociale huur, 30 % doorstroom en 40 % vrij.

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,210FansLike
2,236VolgersVolg
1,560VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
11.7 ° C
12.8 °
10 °
86 %
0.5kmh
100 %
di
11 °
wo
10 °
do
13 °
vr
12 °
za
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.