22.7 C
Purmerend
donderdag 25 juli 2024
HomePurmerendPurmerender en Volendammer verdacht voor miljoenenroof aan iPhones

Purmerender en Volendammer verdacht voor miljoenenroof aan iPhones

Schiphol – De Koninklijke Marechaussee heeft de afgelopen maanden elf mensen aangehouden voor de diefstal van duizenden iPhones bij bedrijven op Schiphol-Oost. De telefoons hadden bij elkaar een waarde van rond de 19 miljoen euro. Op het bedrijventerrein hebben dieven de afgelopen jaren vaker dit soort elektronicaproducten gestolen.

De aanhoudingen zijn vandaag naar buiten gebracht door de marechaussee. De elf verdachten zijn opgepakt voor twee diefstallen, een in maart en een in december vorig jaar. De marechaussee denkt dat de diefstallen met elkaar verband houden. Een van de aangehouden personen wordt bijvoorbeeld verdacht in beide zaken. Ook zijn er andere overeenkomsten te zien in beide diefstallen. Drie van de opgepakte personen werken bijvoorbeeld ook bij de bedrijven waarbij de iPhones zijn gestolen.

De eerste diefstal vond plaats in maart vorig jaar bij een bedrijf op Schiphol-Oost. Hierbij werd een lading iPhones gestolen met een waarde van rond de drie miljoen euro. Voor deze diefstal zijn de afgelopen maanden zes mensen opgepakt, uit Zaandam, Volendam, Haarlemmermeer, Eindhoven en twee uit Amsterdam. In hun woningen vond de marechaussee onder andere 30.000 euro aan contant geld.

Goudstaven

De andere diefstal vond plaats in december, toen werd ook bij een bedrijf op Schiphol-Oost een lading iPhones gestolen, dit keer ter waarde van zestien miljoen euro. Hiervoor heeft de marechaussee vijf mensen aangehouden, uit Amsterdam, Purmerend, Hoofddorp, Zaandam en Kampen.

De marechaussee heeft 9.200 gestolen iPhones teruggevonden bij bedrijven in Haarlemmermeer en in Duitsland. Van een van de verdachten namen ze ook meerdere goudstaven en 141.000 euro aan contant geld in beslag.

Het is niet de eerste keer dat dieven veel elektronica buit maken op Schiphol-Oost. Op het bedrijventerrein zijn de afgelopen jaren meerdere ladingdiefstallen gepleegd. Zo werden vorig jaar ook nog 4.400 iWatches, de smartwatches van Apple, gestolen. Die hadden een waarde van een half miljoen euro.

In 2019 werd voor drie miljoen aan elektronica gestolen. Twee weken geleden kreeg een vrachtwagenchauffeur nog veertien maanden cel opgelegd voor zijn betrokkenheid bij de diefstal van 7.900 iPhones op Schiphol in 2018.

“Het is gewoon een heel groot gebied met veel bedrijven die goederen overslaan”, zegt een woordvoerder van de marechaussee over deze aantallen. Bedrijven op de luchthaven werken samen met de opsporingsdiensten samen in de werkgroep Sterke Luchthaven om dit soort diefstallen te voorkomen. “Je kunt veel doen met screening en camera’s, maar het feit blijft toch dat er altijd mensen zijn die zich laten gebruiken voor diefstallen.”Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
22.7 ° C
23.4 °
21.1 °
68 %
4kmh
100 %
do
22 °
vr
21 °
za
22 °
zo
21 °
ma
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.