11.4 C
Purmerend
vrijdag 31 maart 2023
HomePurmerendWinkeliers door heel Nederland maar ook in Purmerend willen open "We moeten...

Winkeliers door heel Nederland maar ook in Purmerend willen open “We moeten wel”

Purmerend – Winkeliers door heel Nederland maar ook in Purmerend maken zich op om weer voor de klant open te gaan. Dat zal 2 of 3 maart worden. Een woordvoerder van INretail gaf vanochtend aan dat ze het horen in heel Nederland, van Zeeland tot Friesland tot in Limburg. Ook MKB Nederland hoort deze signalen.

Tijdens een rondgang langs de kleine zelfstandige winkeliers in Purmerend hoort onze verslaggever dezelfde geluiden. “Ik heb geen keus. Al mijn spaargeld zit erin om mijn huur en personeel te betalen. De koek is echt op. Ik moet wel.”

Sommige winkeliers lopen tegen een burn-out aan van de zorgen en zien het niet meer zitten. “Ik slaap heel slecht. Ik zie volle supermarkten waarin alles mag maar wij moeten al drie maanden op een houtje bijten. Daarom is het tijd voor een massale ongehoorzaamheid. Juist doordat wij open gaan, zorgen we ervoor dat er spreiding komt van de klant.”

In Purmerend staan ongeveer 6 op 10 winkeliers op omvallen. Schulden bij de belastingdienst, leveranciers die niet meer betaald kunnen worden en huurachterstanden. “Er was een tijd van coulance bij leveranciers en huurbazen maar die beginnen zich nu ook te roeren. Die moeten immers ook de rekeningen betalen.”

De meeste willen anoniem blijven om de handhavers en politie nog geen voer te geven. “Dat zien ze vanzelf wel.” Voor een eigenaar van een kledingzaak in de binnenstad is het wel duidelijk. “Elke maand rond de 3500 euro aan kosten. Ik trek dit niet meer. Ik moet wel. Als ze me willen beboeten met de 4000 euro dan doen ze dat maar. Failliet gaan met 4000 euro meer op de negatieve balans kan er dan ook nog wel bij.”

Iedereen benadrukt dat ze er klaar voor zijn en dat de regels in hun zaak voor wat betreft corona gewoon nageleefd gaan worden. “Natuurlijk gaan wij de coronaregels gewoon naleven. Die zijn er niet voor niets en heeft ook te maken met onze eigen gezondheid.”

Voor de meeste is het beleid te zwart wit. “In Den Haag hebben ze maar twee kleuren. Wij willen meer kleuren en we hebben bewezen dat we het kunnen.” Een eigenaar van een tabakszaak benadrukt vooral de kromheid van de maatregelen. “Je mag wel je staatsloten en tabak bij de supermarkt halen maar bij niet. Ik denk zelf dat ik beter de maatregelen kan handhaven dan de supermarkten.”

Ook het Click en Collect maakt voor de ondernemers weinig uit. “Ik ben wel blij dat ik mijn klanten kan zien, maar dit is maar zo’n 8% van de vroegere omzet.”

Ook zien de meeste niets in het winkelen op afspraak. “Wij als winkeliers moeten het ook hebben van de impuls aankopen. Je loopt langs een zaak en gaat dan even snuffelen. Leuk dat ik mijn klanten kan zien maar ook dit wordt niets.”

Wat de meeste winkeliers ook steekt is dat er te weinig communicatie is vanuit de gemeente en de winkeliersverenigingen. “Die doen maar wat maar in ieder geval niet communiceren met ons. Er zal best gepraat worden maar daar horen wij niets van.”

De meeste benadrukken ook dat ze zich ook zorgen maken over wat komen gaat. Zal de klant nog wel terugkeren naar de winkel, vragen ze zich af.

Proeftuin

De winkeliers willen ook een signaal afgeven aan burgemeester Bijl. “Heb vertrouwen in ons. Maak van de binnenstad een proeftuin. Wij zullen voldoen aan alle richtlijnen die gelden zoals we al eerder deden. Help ons en denk mee. We doen onze zaak open om te overleven. We moeten wel.”


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

 1. Middelbare scholen en het MBO gaan vanaf 1 maart weer open (minimaal 1 dag in de week).
  Sporten in teamverband t/m 26 jaar buiten weer mogelijk.

  Heropening kappers, schoonheidssalons, pedicures.
  Heropening winkels onder voorwaarden (2 personen per etage op afspraak):
  Een babystapje op een héle lange weg voor ons…………

  Horeca blijft 100% dicht.
  Sportscholen incl.zwembaden blijven 100% dicht.
  De buitenschoolse opvang blijft 100% dicht.
  De avondklok blijft nodig tot en met 15 maart 04.30 uur.

  Nog een héle lange weg te gaan……….

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,209FansLike
2,236VolgersVolg
1,563VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
11.4 ° C
12.2 °
10.5 °
94 %
1.3kmh
100 %
vr
11 °
za
9 °
zo
8 °
ma
7 °
di
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.