18.1 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
HomeRegionaalRutte: "We zijn op weg naar betere tijden, een stapsgewijze opening van...

Rutte: “We zijn op weg naar betere tijden, een stapsgewijze opening van de samenleving.”

Regionaal – Vanavond gaven demissionair premier Rutte en minister De Jonge wederom een persconferentie over de huidige situatie voor wat betreft het coronabeleid.

“We zijn op weg naar betere tijden, een stapsgewijze opening van de samenleving.” Dat zei de premier aan het begin van de coronapersconferentie. “Maar voor nu zitten we nog in een lastige fase.” Rutte benadrukte de druk op de ziekenhuizen en verpleeghuizen, de opmars van de Britse variant en de derde golf. 

Hoe langer deze crisis duurt hoe zwaarder het ons valt, zei de premier. “De derde golf is volgens experts onvermijdelijk, de cijfers stijgen alweer. Dat is de ene realiteit maar de andere kant is dat “we het aardig zat aan het worden zijn”, gaf ook hij toe. “Sociale, economische en psychische gevolgen tellen op. Het schuurt, het knelt, het piept en het kraakt.”

Extra verantwoordelijkheden

“We komen nu in een fase terecht waarin we bereid zijn wat meer risico te nemen”, zei de premier. Hij somde de vier versoepelingen op. Een deel was al bekend:

  • openstelling voortgezet onderwijs en deel mbo.
  • contactberoepen, zoals de kapper en de rijscholen, weer mogelijk maken.
  • winkelen op afspraak.
  • verruiming sporten voor jongeren en jongvolwassenen tot 27 jaar.

De verruimingen zijn volgens Rutte alleen mogelijk als iedereen zich aan de basismaatregelen houdt, zoals handen wassen, zo veel mogelijk thuiswerken en mondkapjes dragen waar nodig. “Bij extra ruimte hoort extra verantwoordelijkheid”, zei hij. “Uw gedrag doet ertoe.”

De avondklok geldt voorlopig tot de ochtend van 15 maart, de eerste verkiezingsdag. Op maandag 8 maart volgt een persconferentie over een eventuele verlenging van die maatregel.

Winkelen op afspraak

Vanaf 3 maart mogen winkeliers klanten ontvangen die zich minimaal vier uur van tevoren hebben aangemeld. Het gaat om maximaal twee klanten per verdieping, met een maximum van zes keer per uur. Uiteraard geldt wel de mondkapjesplicht, benadrukte Rutte.

Het winkelen op afspraak leidt vooral voor de kleinere winkelier tot wat meer lucht, zei hij. “We beseffen dat het voor het grootwinkelbedrijf weinig soelaas biedt. Daarom gaan we met hen in gesprek over steun.”Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
18.1 ° C
19 °
17 °
73 %
5.4kmh
83 %
zo
20 °
ma
23 °
di
21 °
wo
22 °
do
25 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.