Purmerend

In Purmerend 877 camera’s in politiedatabase ‘Camera in Beeld’ geregistreerd

Purmerend – In Purmerend hebben 877 bedrijven en particulieren in 2021, die in of rond hun pand of woning een camera hebben hangen, hun camera’s later registreren in de politiedatabase ‘Camera in Beeld’. Dat is een toename van 48,9% ten opzichte van 2019. Een belangrijk wapen tegen misdadigers bij opsporing. Het werkelijke aantal camera’s dat zich in de openbare ruimte bevindt is hoger omdat niet iedereen zijn camera registreert.

Dat meldt de politie op basis van een verzoek op de Wet openbaarheid van bestuur van VPNgids, dat eind 2019 ook al de cijfers opvroeg van openbare beveiligingscamera’s.

Met ruim 58.000, bij de politie geregistreerde, beveiligingscamera’s is de provincie Noord-Holland de best gedocumenteerde van heel Nederland. Bij een misdrijf of incident kan de politie in die database in een oogopslag zien waar camera’s hangen en bij de eigenaar de beelden opvragen. De politie geeft aan dat de beelden vervolgens kunnen helpen in het politieonderzoek.

Ook de videodeurbellen zoals Ring kunnen in de politiedatabase worden geregistreerd.

Op het hebben van camera’s zitten wel wat voorwaarden. Zo kan de privacywet van toepassing zijn, maar dat geldt alleen als u delen van de openbare ruimte filmt voor beveiliging. Bijvoorbeeld als u een camera in uw tuin heeft om uw woning te beveiligen en deze camera ook de openbare weg filmt die aan de tuin grenst. U mag alleen dát deel van de openbare weg filmen dat noodzakelijk is om uw woning te beveiligen.

Ook meedoen? Kijk dan op de website van de politie hieronder.

De registratie in de politiedatabase is geheel vrijblijvend. Mocht u tijdens een eventueel contact met de politie waarbij de politie om de beelden vraagt, dan kunt u eventueel besluiten om de beelden niet te verstrekken.

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.