22.7 C
Purmerend
donderdag 25 juli 2024
HomeRegionaalPeriodiek borstonderzoek van twee naar drie jaar, veel gemeenten komen in verweer

Periodiek borstonderzoek van twee naar drie jaar, veel gemeenten komen in verweer

Regionaal – Steeds meer gemeenten komen in verweer tegen de tijdelijke maatregel die staatssecretaris Paul Blokhuis heeft ingesteld. De staatsecretaris stelt dat wegens personeelskrapte en de coronacrisis het niet meer mogelijk is om het bevolkingsonderzoek naar borstkanker elke twee jaar te herhalen. Hij geeft aan om de periode tussen twee uitnodigingen voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker tijdelijk te verlengen naar maximaal drie jaar.

Volgens de staatsecretaris is dit nodig omdat het voorlopig niet mogelijk is om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het onderzoek naar borstkanker. Het tekort aan screeningspersoneel bij het bevolkingsonderzoek en de COVID-19-problematiek is de oorzaak, schrijft de staatsecretaris aan de tweede kamer. “Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus heeft het borstkankeronderzoek enige tijd stilgelegen. Sinds de herstart kunnen door de coronamaatregelen minder vrouwen per dag onderzocht worden dan normaal.” De tijdelijke maatregel duurt tot begin 2025.

Dat gemeenten door heel Nederland tegen deze tijdelijke maatregel in verweer komen is niet zo vreemd. “Wij hebben als primaire volksvertegenwoordiging een belangrijke signaalfunctie. Uiteraard is dit landelijk beleid maar wij als gemeenteraden hebben ook onze verantwoordelijkheid te nemen.” De gemeenteraden geven aan dat de maatregel op korte en lange termijn leidt tot verslechtering van deze uiterst belangrijke preventieve voorziening. Door de ingediende moties in de verschillende gemeenteraden wordt de staatssecretaris opgeroepen om de maatregel van tafel te vegen en dat hij er alles aan moet doen om de tweejarentermijn zo consequent mogelijk toe te passen.

Nu ontvangen in heel Nederland ongeveer 1,3 miljoen vrouwen tussen de 50 en 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Daarvan doen ongeveer 1 miljoen vrouwen mee aan het onderzoek. Het bevolkingsonderzoek heeft als doel borstkanker vroeg op te sporen zodat behandeling een grotere kans van slagen geeft of de behandeling minder ernstig is. Een langere periode tussen onderzoeken in leidt ertoe dat in sommige gevallen borstkanker later wordt ontdekt. Door de periode te verlengen naar drie jaar, zou volgens berekeningen van het RIVM, het aantal sterfgevallen met 57 vrouwen per jaar toenemen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
22.7 ° C
23.4 °
21.1 °
68 %
4kmh
100 %
do
22 °
vr
21 °
za
22 °
zo
21 °
ma
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.