17.7 C
Purmerend
dinsdag 16 juli 2024
HomePurmerendPurmerend: na fusie met Beemster straks ook met Landsmeer? "Een evenwichtige groene...

Purmerend: na fusie met Beemster straks ook met Landsmeer? “Een evenwichtige groene long in de regio”

Landsmeer / Purmerend – Op verzoek van Landsmeer heeft er een oriënterend gesprek plaatsgevonden met de burgemeesters van Purmerend en Beemster. Verleden jaar heeft de gemeenteraad van Landsmeer besloten om een bestuurlijke fusie na te streven met Waterland en zo mogelijk ook met Oostzaan en Wormerland. Inmiddels is gebleken dat Waterland voor bestuurlijke zelfstandigheid heeft gekozen.

Landsmeer wil niet langer wachten omdat de noodzaak voor een bestuurlijke fusie steeds verder toeneemt en de ambtelijke organisatie kwetsbaar is. De visie van de gemeenteraad van Landsmeer richt zich op dit moment nog steeds op een fusie met Waterland, Oostzaan en Wormerland, al lijkt dat een gepasseerd station, maar heeft het college wel gevraagd om een oriënterend gesprek te voeren met de twee grote buurgemeenten Purmerend/Beemster en Amsterdam.

Burgemeester Bijl van de gemeente Purmerend gaf tijdens het gesprek aan dat Purmerend het grote belang onderschrijft van het behoud van een ‘groene long’. “Een evenwichtige groene long in de regio in het noorden en zuiden, met Purmerend er tussenin, zou een goede optie kunnen zijn.”

Purmerend zal echter geen ambtelijke fusie meer aangaan, zonder een duidelijke stip op de horizon van een bestuurlijke fusie. “Een fusie met Landsmeer wordt niet als vanzelfsprekend gezien, onder meer gevoed door het verleden. Een fusie kan tot stand komen, maar alleen als het echt van twee kanten komt. Het gevoel in de raden moet er zijn: we doen het omdat we dit willen en niet omdat het moet.”

De burgemeesters van Purmerend en Beemster benadrukken wel dat een fusie harmonieus moet gaan en het een intrinsieke keus moet zijn. Er mag best (stevig) gediscussieerd worden, maar wel met respect voor elkaar.

Een fusie is van belang voor het behoud van de regio waardoor er een nog sterkere gemeente ontstaat, met een mooie stad en een rijk buitengebied. Het landelijke gebied van Landsmeer (en Beemster) moet gekoesterd worden. Purmerend onderkent dat er geen mogelijkheid is om daar te bouwen. “Het is van belang om elkaar juist te versterken, de krachten te bundelen. Dat is de meerwaarde voor onze inwoners.”

Problemen ziet Bijl niet echt wanneer een fusie werkelijk gewenst is. “Purmerend is door de fusie met Beemster een complete gemeente. Een nieuwe fusie met een andere gemeente zou vooral van belang zijn voor de regio. Er wordt nu vanuit de kleine gemeenten veel geleund op de grote(re) gemeenten. Purmerend weet niet hoelang dat nog kan. Het vraagt continu balanceren en investeren in kennis van medewerkers.”

In een eerder verschenen notitie aan de gemeenteraad van Landsmeer wordt zelfs gesproken over het opheffen van de gemeente Landsmeer. De kern Landsmeer zou dan worden toegevoegd aan Amsterdam, terwijl Purmerend zich dan ontfermt over de kernen Den Ilp en Purmerland.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. “Groene long” ????
    Ooit was Purmerend een stad met bomen en groen, nu een stad met amper groen en heel veel stenen; in Purmerend wordt verdorie ieder stukje groen volgestampt met (tijdelijke) woningen.
    Woningnood is er en moet (goed en definitief) aangepakt worden maar waar de burger leeft moet het ook leefbaar zijn en blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
17.7 ° C
18.4 °
16.7 °
81 %
4.5kmh
99 %
di
18 °
wo
21 °
do
23 °
vr
25 °
za
25 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.