29.2 C
Purmerend
zaterdag 20 juli 2024
HomePurmerendParkeergarage Stadhuisplein: aannemer krijgt groen licht "voorbereidingen lopen conform planning"

Parkeergarage Stadhuisplein: aannemer krijgt groen licht “voorbereidingen lopen conform planning”

Purmerend – Voor het stadhuis zijn de voorbereidende werkzaamheden voor de parkeergarage al in volle gang. De gemeente Purmerend gaat alvast starten met de bouw ondanks dat het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning nog niet onherroepbaar zijn en geeft de aannemer groen licht om te beginnen.

Gezien het maatschappelijk belang van de komst van de parkeergarage en gezien de parkeerdruk en de geplande en gewenste ruimtelijke ontwikkelingen vindt de gemeente het in het belang van de stad om de bouw van de garage conform planning door te laten gaan en de werkzaamheden parallel te laten lopen met het afhandelen van de wettelijke en juridische procedures.

Daarnaast speelt dat vertraging mogelijk ook zorgt voor aanzienlijke kosten die de gemeente wil voorkomen. “Wachten totdat het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning onherroepelijk zijn zorgt mogelijk voor vertraging van een jaar.”

Afhandeling bezwaren

Eén buurtbewoner heeft bezwaar gemaakt op de omgevingsvergunning. “Hoewel we de zorgen van het bouwen van zo’n groot project van iemand die dichtbij woont begrijpen zijn er inhoudelijke geen gronden of redenen om te twijfelen aan de juistheid van de afgegeven vergunning. Op basis van een grondige analyse van het bezwaarschrift door onze eigen deskundigen en door een externe advocaat is de verwachting dat dit bezwaar niet zal leiden tot een aangepast besluit aangaande de omgevingsvergunning.”

Juridisch mag gestart worden met een bruikbare omgevingsvergunning: het bezwaar heeft formeel geen opschortende werking. Het bestemmingsplan is in januari 2021 vastgesteld door de gemeenteraad. Behandeling van het aangetekende beroep bij de Raad van State staat gepland op 10 november 2021. “Het beroep op het bestemmingsplan is juridisch beoordeeld. De kans dat dit leidt tot het nietig verklaren van het bestemmingsplan is zeer klein.”

Voor de bezwaarmaker staat de gang naar een voorlopige voorziening echter nog wel open. Indien de bezwaarmaker dit doet en de voorzieningsrechter besluit in het voordeel van de bezwaarmaker dan kan de bouw van de garage alsnog stil gelegd worden en zal er minstens een jaar vertraging optreden. “Wij hebben overigens vanaf de start van de voorgenomen ontwikkeling van de parkeergarage tot nu intensief overleg gehad met deze bewoner zowel vanuit de aannemer als vanuit de gemeente en zullen dat overleg ook blijven voort zetten.”

Het conform planning verder gaan met de bouw leidt er toe dat de bouw van de parkeergarage op zeer korte termijn zal starten. De garage zal bestaan uit twee ondergrondse verdiepingen en ruimte hebben voor 305 plekken en kost 17 miljoen euro.

Inrichting

De ruimte aan de voorzijde van het stadhuis wordt ingericht als groen plein voor de stad. De huidige vijver wordt vervangen door een wadi, die de buffering van regenwater laat zien door het fluctuerende waterpeil. Dit is een mooie duurzame oplossing voor waterberging die in samenwerking met het HHNK tot stand is gekomen.

In de huidige vijver voor het stadhuis ligt een kunstwerk: de Ellipsoïde. (De gebakken klei verbeeldt de wereld, de stalen ring de stad.) Deze komt uiteindelijk terug op het Stadhuisplein.

Relevant artikel:

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

 1. Bouwen zonder vergunning??
  Zou het de reguliere burger afraden.
  Als de Gemeente constateert dat de burger in strijd met de wet- en regelgeving heeft gehandeld, zal de Gemeente actie ondernemen.
  Heeft de burger bijvoorbeeld gebouwd zonder vergunning?
  In dat geval zal de Gemeente handhavend optreden.
  Maar…….
  Een Gemeente kan niet zomaar overgaan tot handhavend optreden, de Gemeente is namelijk gebonden aan regels.
  Zo moet de Gemeente eerst onderzoeken of er alsnog een vergunning verleend kan worden.
  Indien dat niet het geval is, ontvangt de burger een brief van de Gemeente met de mededeling dat de Gemeente handhavend gaat optreden.
  De burger krijgt vervolgens een bepaalde termijn om hierop te reageren.
  Reageert de burger niet, of vindt de Gemeente de reactie niet relevant, dan wordt het definitieve handhavingbesluit genomen.

  En dus direct niet een Handhaver aan uw deur of een aanzeggingsbesluit.

  Beetje ongepast dat de Gemeente de burger regels oplegt (soms zelfs verschillende regels betreffende hetzelfde soort ‘bouwwerk” in dezelfde straat) en zelf lak heeft aan deze regels…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
29.2 ° C
31.2 °
27.8 °
54 %
2.2kmh
2 %
za
29 °
zo
23 °
ma
22 °
di
21 °
wo
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.