18.1 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
HomePurmerendGemeente Purmerend stopt met volgen inwoners onder fake-accounts social media

Gemeente Purmerend stopt met volgen inwoners onder fake-accounts social media

Purmerend – In mei 2021 zijn door de PVV Purmerend schriftelijke vragen aan het college ingediend over het gebruik van ‘nepaccounts’ op social media door de gemeente. Raadslid Moinat stelde deze vragen aan de gemeente naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant. Uit de beantwoording bleek dat een aantal ambtenaren inderdaad gebruik maken van een fictieve accountnaam om inwoners te monitoren.

Naar nu blijkt het vooral te gaan om het monitoren van inwoners met een bijstandsuitkering en of deze wel het recht op bijstand kunnen behouden als uit de online monitoring blijkt dat er door de inwoner goederen of diensten worden aangeboden of verkregen. Hiermee zou de bijstandsgerechtigde de uitkering of deel van de uitkering kunnen verspelen.

Transparantie

Hoewel nergens letterlijk is vastgelegd dat gemeenten de Nederlandse wet overtreden door gebruik te maken van fake-accounts, blijft het wel een opmerkelijke keuze. Zelfs de politie moet toestemming vragen aan de rechter om op deze manier individuen in de gaten te houden. De AVG (privacywet) geeft duidelijk aan dat er transparantie moet zijn over de verzamelde gegevens en het doel van deze gegevens. Ook moet er bij de gemeente bezwaar kunnen worden gemaakt en moet er een verzoek om rectificatie kunnen worden ingediend. Dit was in de gemeente Purmerend niet mogelijk omdat het tot voor kort niet bekend was dat er inwoners gevolgd werden.

Handreiking

Recentelijk heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) de Handreiking Internetonderzoek gepubliceerd. Hierin wordt informatie gegeven over hoe een gemeente onderzoekt mag uitvoeren naar het recht op bijstand. Hieruit blijkt dat de overheid wel informatie mag achterhalen die achter een registratiebarrière op internet is geplaatst, maar er mag niet met de betrokken burger onder een schuilnaam worden geïnteracteerd. Dit ter voorkoming van misleiding.

De gemeente Purmerend geeft nu in een raadsbrief aan dat ze gaan stoppen met het gebruik van accounts op social media onder een fictieve naam. De reden hiervoor is de Handreiking Internetonderzoek van de VNG.

WOB verzoek

Op 27 juli 2021 is er door de redactie van Regio Purmerend een WOB verzoek hierover ingediend. Dit WOB verzoek is door de gemeente verdaagd. “Gezien de inhoud van uw verzoek en de zorgvuldigheid waarmee wij dit willen afhandelen hebben wij moeten constateren dat wij niet binnen de termijn van 4 weken aan uw verzoek kunnen voldoen. Dit betekent dat wij uiterlijk 19 oktober 2021 een besluit op uw verzoek moeten hebben genomen.”

De redactie van Regio Purmerend wacht rustig de reactie van de gemeente af naar aanleiding van het gedane WOB verzoek. De gemeente heeft nog een paar dagen om te reageren. Mocht dit niet gebeuren dan zullen wij dit alsnog via een gerechtelijke procedure afdwingen.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Voor ieder normaal denkend persoon is het spreekwoord “beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald (=je kan beter iets voortijdig stoppen dan doorgaan tot het helemaal verkeerd gaat)” toepasbaar.
    Voor de Gemeente Purmerend is het spreekwoord aangepast: beter ten hele gekeerd dan ten halve gedwaald (=je kan beter niets voortijdig stoppen n gewoondoorgaan tot het helemaal verkeerd gaat/stont van komt)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
18.1 ° C
19 °
17 °
73 %
5.4kmh
83 %
zo
20 °
ma
23 °
di
21 °
wo
22 °
do
25 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.