16.4 C
Purmerend
woensdag 17 juli 2024
HomePurmerendPurmerender aangehouden in onderzoek naar Ponzi-Fraude, OM eist 3 jaar gevangenisstraf

Purmerender aangehouden in onderzoek naar Ponzi-Fraude, OM eist 3 jaar gevangenisstraf

Purmerend – Een 27-jarige Purmerender is aangehouden in een FIOD-onderzoek naar oplichting en witwassen met cryptocurrency. In zowel Purmerend als Assendelft zijn doorzoekingen geweest. Bij de doorzoekingen is er beslag gelegd op digitale gegevensdragers en cryptowallets. Daarnaast een auto, sieraden, horloge, merkkleding en –schoenen, allen uit het dure segment. Ook werd er een wapen aangetroffen waarmee de verdenking is uitgebreid met het illegale bezit van wapens en munitie.

Het ging om een zogenaamde ponzifraude, een soort piramidespel. De Purmerender deed alsof hij het door slachtoffers ingelegde geld investeerde in cryptocurrency en daarbij een hoog rendement behaalde. Zodra klanten vroegen om uit te keren, werd de uitkering verricht met vers geworven investeringsgeld. Ondertussen deed de verdachte grote privé-uitgaven met het door slachtoffers ingelegde geld.

Op deze wijze werd er een steeds grotere schuldenlast opgebouwd die uiteindelijk leidde tot het niet kunnen uitkeren van ingelegd vermogen. Het vermoeden bestaat dat verdachte het ingelegde geld vooral gebruikte voor privé uitgaven en besteedde bij luxe winkels, restaurants en hotels.
 
De Purmerender deed dit niet voor de eerste keer. Hij moest afgelopen week namelijk ook voorkomen bij de meervoudige strafkamer van de rechtbank in Amsterdam voor een nog veel grotere Ponzi-fraude uit 2018, waarbij slachtoffers maar liefst zes miljoen euro hadden ingelegd en de verdachte met het ingelegde geld onder andere in privé-jets rondvloog.

Het OM eiste een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk en een beroepsverbod van 5 jaar tegen hem. Tevens vordert  de officier gevangenneming van verdachte en verzoekt hij de rechtbank hierover snel te beslissen. “Deze vordering doe ik, omdat ik hierbij een dringend belang zie, zowel voor de maatschappij als voor verdachte zelf.”, aldus de officier. Gevangenneming heeft tot gevolg dat de verdachte zijn straf meteen na het vonnis moet ondergaan, ook als hij hoger beroep instelt.
 
Door het snelle optreden van de opsporingsdiensten is de benadeling van slachtoffers in de nieuwe zaak beperkt gebleven. Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
16.4 ° C
17.2 °
15.5 °
67 %
0.9kmh
6 %
wo
16 °
do
23 °
vr
26 °
za
28 °
zo
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.