18.1 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
HomePurmerendHuisvesting statushouders en spoedzoekers voor 10 jaar in oud politiebureau Waterlandlaan

Huisvesting statushouders en spoedzoekers voor 10 jaar in oud politiebureau Waterlandlaan

Purmerend – De huisvesting van statushouders en spoedzoekers in het voormalig politiebureau aan de Waterlandlaan gaat voor 10 jaar de boeken in. Dit blijkt uit de businesscase die de gemeente heeft opgesteld en die verzonden is naar het ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Eerder liet het ministerie weten dat een subsidieaanvraag van 1,2 miljoen euro voor het huisvesten van statushouders in het pand is goedgekeurd.

De businesscase, die op de gemeentelijke website tijdelijk online stond, gaat uit van het huisvesten van 50% statushouders en 50% spoedzoekers. Uiterlijk in het vierde kwartaal van 2022 moet de eerste bewoning gaan plaatsvinden. “De wooneenheden moeten een divers palet aan gezinssamenstellingen kunnen huisvesten. Dat houdt in dat er ook verschillende woningtypen binnen het pand gerealiseerd zullen worden. Dat betekent ook dat er woningen van verschillende oppervlakten zullen verschijnen. Door slim om te gaan met de beschikbare ruimte en woningindeling wordt er naar gestreefd om binnen het huidige pand 50 woningen te realiseren die goed zijn voor 3-4 personen.”

Alle woningen vallen onder de sociale huurgrens. “Door een goede verdeling te maken van statushouders en spoedzoekers willen we zorgen dat er sociaal cement ontstaat zodat men elkaar kan helpen. Als we deze opdracht afzetten tegen de beschikbare ruimte, zijn er kansen en mogelijkheden om in de ruimte appartementen en voorzieningen te realiseren. In het gebouw zouden ook diverse functies kunnen worden gerealiseerd die kunnen bijdragen tot verkrijgen van onderling begrip en saamhorigheid. Je kunt dan denken aan kleine units waar bewoners van het complex kunnen starten als kleermaker, schoenmaker, fietsenmaker, Syrische toko, afhaalloket pakketbezorgers, etc. Ook zou er voor de buurt een inlooppunt in het complex kunnen komen, waar men elkaar ontmoet maar ook bijvoorbeeld helpt met inburgering of taallessen.”, schrijft het college in de naar de raad gestuurde businesscase.

Een alternatief scenario is het plaatsen van tijdelijke woningen op de kavel. “Dat betekent dat het bestaande pand gesloopt moet worden. Waarschijnlijk moet daarvoor ook de nu aanwezige C2000 zendmast verplaatst worden. Dat is een traject wat veel tijd (minimaal 2 jaar) in beslag kan nemen. Ook is de realisatie van tijdelijke woningen voor de beeldvorming van omwonenden een heel ander project dan de interne verbouwing van het huidige pand. Daarentegen scoort het weer beter op zaken als circulariteit en flexibiliteit. Het beeld is niet dat dit een duurder alternatief is.” Mogelijk alternatief voor een complete sloop en tijdelijke nieuwbouw situatie is dat er, om toch zo veel mogelijk woningen op de kavel te plaatsen, een combinatie te maken van de transformatie en het bijplaatsen van tijdelijke woningen.

Draagvlak in de buurt

In de communicatieaanpak naar de stad en de buurtbewoners rondom het pand over het besluit wordt door het college beschreven dat dit essentieel is: “Helderheid, transparantie over waarom we statushouders huisvesten en verantwoordelijkheid pakken in tijden van het enorme woningtekort vanaf de eerste stap in het proces. De buurt zit mogelijk niet op statushouders te wachten. Daarom zetten we in de communicatie in op stap voor stap en laagdrempelig informeren. Communicatiedoelen variëren van informeren, ophalen tot meedenken. Zo kunnen we mogelijke onrust en vragen die er leven snel in beeld hebben en daarop handelen. Middelen wij gaan inzetten om dat te bereiken zijn: bewonersbrieven, digitale nieuwsbrief, een direct aanspreekpunt vanuit de projectgroep, laagdrempelige inloopmomenten en informatie- en meedenk bijeenkomsten. We geven duidelijk aan dat zij niet overal over mee kunnen beslissen en dat wij niet altijd direct een antwoord hebben. De buurt zal in het proces tijdig geïnformeerd worden. De buurt kan meedenken in de verdere ontwikkeling van deze locatie als zij dat willen. Zoals voor aanvullende suggesties om het dagelijks leven en de verbinding met de nieuwe bewoners prettig te laten verlopen.”

Het pand is reeds aangekocht door de gemeente Purmerend. In maart 2022 zal in de nieuwe gemeenteraad een uitgewerkt voorstel worden neergelegd waarin o.a. de vraag gesteld zal worden of deze bereid is om daar statushouders te huisvesten. Indien deze daar toe besluit zal de toegekende subsidie van 1,2 miljoen worden geëffectueerd. Indien deze daar niet toe besluit zal de subsidie worden teruggestort naar het rijk.

Update: inmiddels staat er op de gemeentelijke website een ‘geredigeerd’ document: Klik hier om deze te lezen.

Relevant artikel:
Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
18.1 ° C
19 °
17 °
73 %
5.4kmh
83 %
zo
20 °
ma
23 °
di
21 °
wo
22 °
do
25 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.