19.3 C
Purmerend
donderdag 20 juni 2024
HomeRegionaalMaart 2022: inflatie stijgt naar 9,7 procent "boodschappen gemiddeld 6,2 procent duurder"

Maart 2022: inflatie stijgt naar 9,7 procent “boodschappen gemiddeld 6,2 procent duurder”

Regionaal – Consumentengoederen en -diensten waren in maart 9,7 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In februari was de inflatie 6,2 procent. De inflatie van maart is de hoogste na april 1976.

De forse toename van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming). In maart was energie 157 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In februari was dit 77 procent.

Energie levert momenteel een belangrijke bijdrage aan de totale inflatie. De prijsontwikkeling van energie wordt door het CBS gemeten op basis van nieuwe contracten. Het CBS voert een onderzoek uit naar het meten van de energieprijzen in de CPI.

Motorbrandstoffen en voedingsmiddelen duurder

Naast energie had ook de prijsontwikkeling van de motorbrandstoffen een verhogend effect op de inflatie. De prijzen stegen met 36,5 procent in maart ten opzichte van een jaar eerder, in februari was dit 24 procent. De gemiddelde prijs van een liter Euro 95 aan de pomp is gestegen van 2,05 euro in februari naar 2,29 euro in maart. Voor diesel steeg de prijs van 1,74 euro naar 2,12 euro.

Tabel CBS

Verder droeg ook de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen bij aan de hogere inflatie. Dit komt met name door de prijsontwikkeling van vlees en groente. Boodschappen waren in maart 6,2 procent duurder dan een jaar eerder. In februari was voeding 4,9 procent duurder.

Inflatie eurozone neemt verder toe

Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in maart 11,7 procent duurder dan een jaar eerder, in februari was dat 7,3 procent. Bij de eerste raming op 1 april kwam de prijsstijging uit op 11,9 procent. De inflatie in de eurozone nam toe van 5,9 procent in februari naar 7,5 procent in maart. Dat is de hoogste inflatie ooit gemeten in de eurozone.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

 1. De prijzen omhoog of, en dat gebeurt dus heel sneaky, iets niet duurder maken alleen nu bijv. 750 gram i.p.v. 800 gram inhoud.
  En realiseer je dan ook maar dat alle hogere prijzen bij de toeleveranciers en producenten door de detaillist doorberekend wordt aan de consument.
  En de consument betaalt álle verhogingen, die kan niets doorberekenen aan een ander.
  Dan zal je net boven de minima-grens zitten, dan moet je het doen zonder extraatjes van de Overheid.

  Succes mensen.
  Kleine tip: het huishoudboekje van weleer geeft u duidelijkheid en grip op uw dure geld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,945FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
19.3 ° C
21.7 °
17 °
70 %
0.9kmh
58 %
do
19 °
vr
20 °
za
18 °
zo
21 °
ma
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.