22.7 C
Purmerend
donderdag 25 juli 2024
HomePurmerendAantal Halt straffen in 2021 door corona in Purmerend fors afgenomen

Aantal Halt straffen in 2021 door corona in Purmerend fors afgenomen

Purmerend – Het aantal opgelegde Halt straffen onder jongeren is in 2021 ten opzichte van 2020 met 70.5% in Purmerend afgenomen. Volgens Halt zorgde het coronavirus voor een daling in het aantal Halt-zaken. Omdat jongeren meer thuis waren, daalden vooral het aantal zaken voor schoolverzuim, winkeldiefstal en vernieling.

Jongeren die een strafbaar licht vergrijp plegen, worden door politie of leerplichtambtenaren naar Halt verwezen voor een passende Halt-straf. Halt heeft de wettelijke taak om strafbaar gedrag onder jongeren aan te pakken, zonder dat de jongere een strafblad krijgt. De jongere krijgt letterlijk een tweede kans.

In 2021 zijn er aan 4,2 jongeren per duizend jongere inwoners Halt straffen uitgedeeld. Uitgaande van cijfers van de gemeente Purmerend, die stelt dat Purmerend rond de 6500 jongeren tussen de 12 tot 18 jaar heeft, zou dit dan gaan om 26 jongeren. (2020: 88 jongeren) Jongeren die een strafbaar licht vergrijp plegen, worden door politie of leerplichtambtenaren naar Halt verwezen voor een passende Halt-straf.

In 2021 zijn er landelijk 9841 Halt-straffen uitgedeeld aan overtredende jongeren. Ook in de landelijke cijfers was er sprake van een sterke daling ten opzichte van 2020. De meerderheid betreft straffen voor schoolverzuim, diefstal of drank- en drugsgerelateerde zaken.

Aanpak Halt

De Halt-interventie is een pedagogische interventie voor jongeren van 12 tot 18 jaar die een strafbaar feit hebben gepleegd, zoals ongewenst gedrag op openbare plaatsen of baldadigheid. Deze delicten leiden tot schade en een onveilig gevoel bij de maatschappij. Tijdens gesprekken praat Halt met de jongere en zijn ouders over zijn gedrag en de gevolgen daarvan voor zichzelf, maar ook voor anderen in de omgeving. De jongere maakt leeropdrachten en biedt excuus aan het mogelijk betrokken slachtoffer. Ook wordt de eventuele schade vergoedt.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
22.7 ° C
23.4 °
21.1 °
68 %
4kmh
100 %
do
22 °
vr
21 °
za
22 °
zo
21 °
ma
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.