Oostzaan – In het Oostzanerveld is vogelgriep vastgesteld. Oostzaan is niet de eerste gemeente die met de vogelgriep te maken krijgt en daarom moeten sinds eind oktober vorig jaar alle vogels die commercieel gehouden worden binnen blijven. Ook is er een afschermplicht voor niet-commercieel gehouden vogels.
In de regio was dit al eerder aan de orde. Dit kwam toen door twee vogelgriepuitbraken bij pluimveebedrijven in Assendelft en Oostschermer. Bij het pluimveebedrijf in Oostschermer zijn toen ongeveer 107.000 kippen geruimd en zijn de stallen door de NVWA verzegeld. Bij het pluimvee bedrijf in Assendelft zijn, om verder verspreiding van het virus te voorkomen, ongeveer 140 legkippen en 50 loopeenden geruimd.
Nu gaat het echter om wilde vogels. Wilde vogels kunnen besmet worden, maar vertonen vaak geen verschijnselen van vogelgriep. Op die manier kan het virus zich verspreiden onder wilde vogels en een bron van besmetting vormen voor gehouden vogels.
De gemeente Oostzaan neemt actie om dode vogels uit het gebied te verwijderen. Er is een landelijke ophok- en afschermplicht ingesteld. Deze blijft onverkort van kracht. De ophokplicht geldt alleen voor commercieel gehouden vogels. Voor ander gehouden vogels geldt er een afschermplicht.
Het is niet bewezen dat het virus schadelijk is voor mensen. Toch blijft het advies om de dieren niet aan te raken. Het Oostzanerveld ligt ten zuidwesten van Purmerend en aan de noordwestkant van het Twiske.
Op een kaart van de NVWA zijn de vindplaatsen van alle tot dusver onderzochte en positief geteste wilde vogels weergegeven. Deze kaart geeft een indicatie van de verspreiding van het vogelgriepvirus over het land. Maar let op: lang niet alle dode wilde vogels worden gevonden, lang niet alle dode wilde vogels worden voor onderzoek aangeboden. De kaart is dus verre van compleet maar geeft wel inzicht in het probleem.
In de video hieronder wordt uitgelegd hoe vogelgriep ons land binnenkomt en hoe je een zieke vogel kan herkennen.