22.7 C
Purmerend
donderdag 25 juli 2024
HomePurmerendInterview met SVP directeur Arno van Gestel - De tarieven van 2023,...

Interview met SVP directeur Arno van Gestel – De tarieven van 2023, waar kunnen we vanuit gaan?

Purmerend – Nederland zucht en steunt onder de gas- en energietarieven. Vanuit het kabinet zijn er steunpakketten opgesteld om de Nederlandse huishoudens warm de winter door te helpen. Toch bleef het lang onzeker hoe de balans zou uitvallen voor de ‘warmte-klanten’: de consumenten die zijn aangesloten op het stadsverwarmingsnet. Regio Purmerend sprak met de nieuwe SVP-directeur Arno van Gestel. En hoewel nog niet alles duidelijk is, kan er wel een beeld geschetst worden over het financiële plaatje voor de ruim 27.000 SVP-klanten.

Op 1 juni ging Arno van Gestel aan de slag als de nieuwe directeur van SVP. De voormalig commercieel directeur van Vattenfall heeft jarenlange ervaring in de warmtebrache. Hij beseft zich als geen ander dat de markt in minder dan een jaar tijd is veranderd, op een manier die niemand zou kunnen hebben zien aankomen. Duidelijke communicatie naar klanten en samenwerkingspartners stonden bij Van Gestel altijd al hoog in het vaandel. En in de huidige tijd, vindt hij dat des te belangrijker. Hoewel er nog niet exact kan worden gezegd hoe de tarieven van 2023 zullen uitvallen, probeert de directeur toch een beeld te geven hoe de tarieven zich zullen gaan bewegen op basis van de huidige verwachtingen. En daarnaast blijft hij zich inzetten om de warmtevoorziening in Purmerend te verduurzamen.

Veel consumenten zijn zelf gaan besparen

De hoge prijzen op de energiemarkt zorgen er voor dat consumenten zelf zijn gaan besparen op het gebruik van warmte. Van Gestel ziet dit landelijke beeld ook terug bij de klanten van SVP. “Ieder jaar vergelijken we hoeveel warmte onze klanten gebruiken. Met de data die de slimme meter geeft, die inmiddels bij ruim een derde van onze klanten klanten geïnstalleerd is, zien we een duidelijk effect van zuiniger gebruik door de klanten. Hoewel het begin van het jaar wat zachter was dan gemiddeld, zien we dat er minder warmte gebruikt wordt dan in vergelijkbare jaren. Korter douchen, de verwarming een graadje lager. Aan het verbruik zien we dat veel mensen zelf al proberen te besparen.”

Dit jaar nog krijgen ook de klanten die hun warmte via stadsverwarming afnemen een vergoeding van de overheid. Zowel in november als in december krijgen alle huishoudens die een zelfstandig energiecontract hebben een compensatie van 190 euro voor de gestegen gasprijzen. Deze korting geldt voor alle huishoudens -ook als een huishouden geen gasaansluiting heeft. Deze korting wordt verrekend, of uitgekeerd, door de leveranciers van elektriciteit en is niet afhankelijk van de hoogte van de warmterekening.

Trek aan de bel als je de rekening niet kunt betalen

Energiemaatschappijen hebben hun contracten opengegooid. Door de onzekere gasprijzen kiezen velen er voor meerdere malen per jaar de tarieven te kunnen verhogen. “Zo lang we onder de maximum tarieven blijven die de ACM voor het jaar 2022 heeft bepaald zou ook SVP kunnen besluiten gedurende het jaar de tarieven aan te passen”, aldus Van Gestel. “In de warmtemarkt is dat echter niet gebruikelijk en wij hebben er ook dit jaar voor gekozen om dat niet te doen. Het is belangrijk dat een consument weet waar hij aan toe is. Er zijn nu al veel consumenten die moeite hebben om de rekening te betalen. Voor sommigen is het zelfs onmogelijk.”

SVP werkt nauw samen met de Gemeente Purmerend rondom schuldhulpverlening. Zowel bij SVP als bij de gemeente kun je aan de bel trekken als je moeite hebt om jouw maand rekening te voldoen. “We hebben er echt alle begrip voor als consumenten in de problemen komen op het moment. Je kunt ons met een gerust hart bellen en vaak komen we er samen met instanties als het loket schuldhulpverlening wel uit. We zijn altijd al terughoudend geweest in het overgaan tot afsluitingen en ook voor warmteklanten geldt dat deze winter daar extra voorzichtig mee wordt omgesprongen. Dat is ook de afspraak die de overheid met de energiebedrijven heeft gemaakt en dat kan alleen in geval iemand fraude pleegt of alle medewerking voor het oplossen van de schuldenproblemen weigert.”

DE TARIEVEN VAN 2023: WAT WETEN WE WEL EN WAT WETEN WE NOG NIET?

Wat een SVP-klant uiteindelijk onderaan de streep op de rekening ziet staan, is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Sommige daarvan zijn al duidelijk, anderen nog niet. Wij zetten deze voor u als consument op een rijtje:

Maximum tarief vastgesteld door de Autoriteit Consument en Markt (ACM)

Aan het einde van ieder kalenderjaar stelt de ACM het maximale tarief vast dat warmteleveranciers aan hun klanten mogen doorbelasten. Dit tarief is gekoppeld aan de gasprijs volgens het niet-meer-dan-anders-principe. Oorspronkelijk is dit systeem in het leven geroepen zodat consumenten met een aansluiting op een stadsverwarming-net niet meer zouden gaan betalen dan als ze hun woning zouden verwarmen met gas. De leveranciers hoeven dit bedrag niet over te nemen, maar ze moeten wel onder het tarief blijven.

De ACM bepaalt maximale tarieven voor zowel vaste kosten als voor variabele kosten. Deze laatste categorie heeft te maken met het aantal gigajoule dat een gebruiker verbruikt.

Eind 2021 hadden we al te maken met stijgende gasprijzen. Het kabinet kondigde daarom toen al aan om een extra heffingskorting op energie toe te passen (werd met € 266,21 verhoogd van € 558,56 in 2021 naar € 824,77 in 2022) . Verder is gedurende het jaar besloten het BTW-tarief op energie tussen 1 juli 2022 en 31 december 2022 te verlagen van 21% naar 9%. Het maximale tarief van de ACM werd daarom in twee delen opgesplitst:

  • maximaal 53,95 euro per Gigajoule (periode januari – juni 2022)
  • Maximaal 48,60 euro per Gigajoule (periode juli – december 2022)

Traditioneel maakt de ACM de maximale tarieven bekend vlak voor de kerst. SVP heeft de autoriteit opgeroepen eerder te komen met de nieuwe vaststelling om klanten zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de tarieven van 2023. Door de gigantische stijging van de gasprijzen, spreekt Van Gestel de verwachting uit dat de maximale tarieven die de ACM vaststelt in 2023 aanmerkelijk hoger zullen liggen dan in 2022.

Tarief vastgesteld door SVP

Zoals gezegd hoeft een warmteleverancier het maximale tarief van de ACM niet over te nemen. Sterker nog, ACM roept de leveranciers ieder jaar weer op om hun tarieven alleen te verhogen als dat echt nodig is.

In 2022 gaf SVP gehoor aan deze oproep. Hoewel het bedrijf ook toen al te maken had met hogere kosten door de stijgende gasprijzen, bleef het warmtebedrijf 25,8% onder het maximale ACM tarief. De tarieven voor het variabele gedeelte werden vastgesteld op respectievelijk 36,22 euro (1e helft 2022) en 32,62 euro (2e helft 2022) per Gigajoule. SVP was hiermee de goedkoopste warmteleverancier van Nederland.

Tweederde van de warmte die SVP opwekt komt vanuit de BioWarmteCentrale (BWC). Eenderde wordt opgewekt door de HulpWarmteCentrales (HWC). Deze hulpcentrales gebruiken gas. Ook SVP ziet dus de kosten voor de productie van warmte door de torenhoge gasprijzen stijgen. Een verhoging van de SVP-tarieven is daardoor onvermijdelijk. “We weten natuurlijk nog niet welke tarieven ACM in december zal gaan vaststellen, maar het is de verwachting dat we daar als SVP weer onder kunnen gaan zitten”, aldus Van Gestel.

Het prijsplafond 2023 vastgesteld door de overheid in verband met de energiecrisis

Het was een tijd onduidelijk of het prijsplafond ook zou gaan gelden voor mensen met een aansluiting op de stadsverwarming. Gelukkig is de kogel inmiddels door de kerk. De overheid springt bij door een gedeelte van de warmte-rekening te betalen. Voor stadsverwarming-gebruikers is het prijsplafond vastgesteld op 47,38 euro per gigajoule. Als je als klant niet meer verbruikt dan ‘de verbruiksgrens die bij het prijsplafond hoort’ betaal je dus maximaal 47,38 euro per gigajoule. Voor de gigajoules boven deze verbruiksgrens, betaal je het tarief van SVP.

De verbruiksgrens voor het prijsplafond 2023 vastgesteld door de overheid in verband met de energiecrisis

Voor het gebruik van gas en elektriciteit is al een verbruiksgrens bekend. Tot deze grens betaal je het tarief van het prijsplafond (of van de leverancier als dit lager zou zijn dan het plafond). Daarboven ga je het tarief van de leverancier betalen.

De verbruiksgrens voor het prijsplafond voor stadsverwarming is nog niet vastgesteld. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is in overleg met warmteleveranciers, de consumentenbond en Vereniging Eigen Huis om een goede grens te bepalen voor stadsverwarmingsklanten te bepalen.

Omdat de warmteprijs regulering in Nederland aan die van gas is opgehangen is de verwachting dat de verbruiksgrens omgerekend hetzelfde zal zijn als bij gas. Op basis van de verbruiksgrens bij aardgas van 1.200 m3 per jaar zou dat ca. 36,7 GJ per jaar zijn. Op dit moment verbruikt zo’n 75% van de klanten van SVP minder dan deze hoeveelheid.

Onze conclusie

Als je de verwachtingen en onzekerheden bekijkt, valt er wel een voorzichtig plaatje te maken over de hoogte van de warmte-nota in 2023: Voor een huishouden van met een gemiddeld verbruik, zal het grootste deel van de rekening neerkomen op maximaal 47,38 euro per Gigajoule. En hoewel dit waarschijnlijk een veel lager tarief is dan het maximale ACM tarief op basis van aardgas, ligt dat bedrag toch aanzienlijk hoger dan de 36,22 euro per Gigajoule die SVP nu (op basis van 21% BTW) berekent voor hetzelfde verbruik. Voor het gedeelte boven de verbruiksgrens, betaalt u het SVP-tarief.

Hoe de tarieven van de SVP er in 2023 uit gaan zien, is nog niet duidelijk. Maar iedereen zal, op basis van hetzelfde verbruik, de warmtenota in 2023 zien stijgen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
22.7 ° C
23.4 °
21.1 °
68 %
4kmh
100 %
do
22 °
vr
21 °
za
22 °
zo
21 °
ma
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.