23.9 C
Purmerend
donderdag 18 juli 2024
HomePurmerend26-jarige Purmerender en 8 andere verdachten blijven langer zitten in voorarrest "hechtenis...

26-jarige Purmerender en 8 andere verdachten blijven langer zitten in voorarrest “hechtenis met negentig dagen verlengd”

Amsterdam – ‘Het gevaar bestaat dat als een van de verdachten vrijkomt, hij doorgaat met het in georganiseerd groepsverband plegen van ernstige geweldsmisdrijven’, zei de officier van justitie gisteren op een pro-formazitting in de Amsterdamse rechtbank.

De officier verzette zich tegen de schorsing van de voorlopige hechtenis van negen verdachten die deel uitmaken van rapgroep Zone6. De rechtbank is hierin meegegaan en heeft de voorlopige hechtenis van de negen mannen met negentig dagen verlengd.

Het onderzoek naar de groep verdachten in de leeftijd van 21 tot 33 jaar start na een melding van een mishandeling in Amsterdam-Zuidoost. Agenten die op de melding afgaan, treffen op straat een bebloede man aan die verklaart door tien personen te zijn gegijzeld, afgeperst en mishandeld. Het lukt de politie negen van de tien mannen te identificeren en op 4 oktober 2022 aan te houden.

Losgeld

Op 3 september 2022 zou één van de verdachten, een 26-jarige man uit Purmerend, het slachtoffer (Kobus) hebben aangesproken op een industrieterrein in Duivendrecht. Ze zouden elkaar al heel lang kennen. De Purmerender zou boos op Kobus zijn omdat hij over hem zou hebben geroddeld. Kobus zegt vervolgens te zijn gedwongen onder meer een personenauto, Rolex en meerdere sieraden af te staan en in een Mercedes Vito te stappen. Dit busje rijdt via Den Haag naar Amsterdam-Zuidoost, een rit die enkele uren duurt.


Kobus verklaart in het busje op de vloer te moeten gaan zitten en dat hij meerdere keren is geslagen. Daarbij is volgens het OM fors geweld gebruikt. In de Mercedes is het slachtoffer ook bedreigd met een vuurwapen. Hij moest bij vrienden een losgeld van 50.000 euro regelen. De mannen dreigen daarbij de vingers van hem af te knippen, zo is in zijn verklaring te lezen.

Gevlucht

Na een uur in Den Haag te zijn geweest, vertrekt de Purmerender. Mogelijk omdat hij om 11 uur ’s avonds thuis moet zijn vanwege elektronisch toezicht. Hij draagt een enkelband vanwege een eerdere veroordeling.

Eenmaal weer in Amsterdam willen zes verdachten waarschijnlijk Kobus voor de nacht onderbrengen in een woning. Hij weet echter te ontsnappen. Tijdens zijn vlucht krijgt hij nog wel klappen met stukken hout en schoppen tegen zijn lichaam, geeft het slachtoffer aan. Omwonenden zien het gebeuren en waarschuwen de politie, de verdachten gaan ervandoor.

De verklaring van Kobus vindt volgens het OM onder meer ondersteuning in de letselverklaring, foto’s van hem die de politie vindt op de telefoon van de Purmerender, diverse beelden (waaronder een filmpje van de gijzeling) en berichten die na het incident op social media zijn verschenen.

Het onderzoek van de politie is nog niet afgerond. De 26-jarige Purmerender zal vanaf medio februari in het Pieter Baancentrum (PBC) worden onderzocht. Voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak zal de reclassering voor alle verdachten nog rapportages opmaken. Er volgen nog in ieder geval twee pro forma-zittingen op 14 april 2022 en 4 juli 2022.

Het is niet de eerste keer dat leden van de rapgroep in aanraking komen met justitie. Bekijk op YouTube een video met meer details hoe de rapgroep opereerde.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
23.9 ° C
25.6 °
22.2 °
64 %
1.3kmh
89 %
do
24 °
vr
27 °
za
28 °
zo
24 °
ma
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.