8.1 C
Purmerend
woensdag 17 april 2024
HomePurmerendNAM wil meer gas winnen uit gasveld Middelie, gemeente Purmerend wil het...

NAM wil meer gas winnen uit gasveld Middelie, gemeente Purmerend wil het niet “bevreesd voor bevingen en de gevolgen”

Regionaal – De NAM wint sinds 1975 gas uit het gasveld Middelie. Dit gasveld strekt zich uit over de gemeenten Purmerend, Edam-Volendam, Koggenland, Alkmaar en Dijk en Waard. De laatste geldende instemming voor gaswinning dateert uit 2014. De NAM heeft een nieuw Winningsplan ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Met dit plan verzoekt de NAM om de al bestaande instemming van 2029 te verlengen tot het jaar 2039. Ook betreft het een verzoek om meer gas te winnen uit het veld. Een vast onderdeel van de procedure is dat het winningsplan ter advisering wordt voorgelegd aan het Staatstoezicht op de Mijnen, TNO en de Technische commissie bodembeweging.

Daarna wordt advies gevraagd aan betrokken overheden zoals de omliggende gemeenten. De gemeente Purmerend is om deze reden dan ook om advies gevraagd en heeft besloten het ministerie te adviseren om niet in te stemmen met een langere en intensievere gaswinning zoals beschreven in het Winningsplan Middelie 2022 van de NAM.

De gemeente Purmerend verwacht dat de gaswinning maatschappelijke negatieve impact en effecten op het veiligheidsgevoel van de inwoners heeft en dat er mogelijk nadelige gevolgen zijn voor natuur en milieu. Ook vindt de gemeente Purmerend dat het plan van de NAM onverenigbaar is met landelijke thema’s als energietransitie en duurzaamheid en dat het mogelijke gevolgen zal hebben voor de beschermde status van Werelderfgoed Beemster.

Purmerend vindt het belangrijk dat de belangen van de inwoners goed worden behartigd en er een gedegen besluit wordt genomen ten aanzien van de gaswinning in Middelie. “Vanaf de ingebruikname van het gasveld hebben er twee bevingen plaatsgevonden, met de nodige maatschappelijke gevolgen. De voorspellende waarde van gebruikte rekenmodellen en de onzekerheid/foutmarges hiervan, zoals dit ook recent weer is gebleken in het stikstofdossier, geven niet veel vertrouwen in de door de overheid gepresenteerde en gehanteerde risicoscenario’s.”, schrijft de gemeente Purmerend in het gevraagde advies.

“Veel inwoners van de gemeente Purmerend hebben een of zelfs beide bevingen als gevolg van de gaswinning in Middelie meegemaakt, hebben de ontwikkelingen rondom het gasveld in Groningen gevolgd en zijn bevreesd voor soortgelijke situaties en de gevolgen hiervan. Wij delen deze zorgen en gevoelens.”

Het vergroten van de winningscapaciteit, terwijl er landelijk andere doelstellingen worden nagestreefd, staat haaks op het Rijksbeleid, schrijft de gemeente Purmerend. “In de onderbouwing geeft u aan dat het vergroten van de winningscapaciteit aan de orde is, omdat dit kan op basis van de beschikbare gegevens. Wij zijn van mening dat door gasloos bouwen en plannen die nu worden voorbereid en zelfs al in uitvoering zijn in de gemeente Purmerend (bijvoorbeeld de proeftuin Aardgasvrij) om in de gebouwde omgeving van het gas af te gaan, er geen sprake meer is van noodzaak tot het verlengen van de winningsperiode en ook niet tot het verhogen van de winningscapaciteit.”

Mogelijke gevolgen voor beschermde status Werelderfgoed Beemster

Het gasveld Middelie ligt deels binnen het UNESCO Werelderfgoed Beemster. “Voortzetting en uitbreiding van gaswinning in dit gebied en de hierbij als gevolg van de gaswinning optredende effecten als bodemdaling (8cm), bouwkundige ingrepen in het landschap en de gevolgen voor natuur en milieu, heeft naar onze mening onmiskenbaar gevolgen voor de Beemster zo kenmerkende landschap. Het behoud en beschermen van het oorspronkelijke landschap is een van de kernwaarden van het Werelderfgoed en die volgens het UNESCO behouden moet blijven.”

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), TNO en de Technische commissie bodembeweging hebben eerder al aangegeven dat ze geen problemen zien met de uitbreiding.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Trek lessen uit de ervaringen in het recente verleden.
    ‘Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen’.
    Toch?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,874FansLike
2,546VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
matige regen
8.1 ° C
10.7 °
5.6 °
78 %
5.8kmh
85 %
wo
8 °
do
10 °
vr
10 °
za
9 °
zo
11 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.