19.7 C
Purmerend
zaterdag 22 juni 2024
HomeRegionaalSteeds meer valse eurobiljetten in 2022 aangetroffen, hoe controleert u een eurobiljet...

Steeds meer valse eurobiljetten in 2022 aangetroffen, hoe controleert u een eurobiljet op echtheid?

Regionaal – In 2022 zijn in Nederland meer valse eurobiljetten uit circulatie gehaald dan het jaar daarvoor. Het afgelopen jaar werden 38.200 valse eurobiljetten aangetroffen, een toename van 47% ten opzichte van 2021.

Deze toename is vooral het gevolg van een beperkt aantal oplichtingszaken met valse biljetten van zeer lage kwaliteit. Wereldwijd zijn in totaal 376.000 valse eurobiljetten aangetroffen, 8% meer dan in 2021, meldt de Nederlandse Bank.

In 2022 zijn in Nederland meer valse eurobiljetten uit circulatie gehaald dan het jaar daarvoor. Het afgelopen jaar werden 38.200 valse eurobiljetten aangetroffen, een toename van 47% ten opzichte van 2021. Deze toename is vooral het gevolg van een beperkt aantal oplichtingszaken met valse biljetten van zeer lage kwaliteit. Wereldwijd zijn in totaal 376.000 valse eurobiljetten aangetroffen, 8% meer dan in 2021.

 2019202020212022
Nederland  38.90025.50026.00038.200
Wereldwijd559.000 460.000 347.000 376.000

De kans op het aantreffen van een vals biljet is wel erg klein, geeft de Nederlandse Bank aan. Er zijn wereldwijd in totaal 29 miljard echte eurobiljetten in omloop. Eurobiljetten zijn met behulp van echtheidskenmerken als watermerk en hologram goed beschermd tegen vervalsingen. In slechts een tot enkele seconden is een eurobiljet goed te controleren.

De afgelopen jaren neemt in Nederland het aandeel vervalsingen van zeer lage kwaliteit toe. Dit zijn vervalsingen die met enige oplettendheid eenvoudig te herkennen zijn omdat ze geen, tot een zeer beperkte, imitatie van de echtheidskenmerken hebben. In 2022 waren twee op de drie (66%) in Nederland aangetroffen valse biljetten van deze zeer lage kwaliteit.

Hoe controleert u op echtheid?

Als u het vermoeden heeft dat u een vals biljet in uw portemonnee heeft, dan mag u deze niet uitgeven, maar moet u deze inleveren bij een bank. Hier staat geen vergoeding tegenover. Consumenten kunnen gebruik maken van een speciale DNB-app op hun smartphone. Meer informatie over echtheidscontrole is te vinden op Valse biljetten │De Nederlandsche Bank (dnb.nl). Een goede controle zorgt voor een snelle opsporing van verdachte biljetten.


Lees ook:



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

 1. Het zal je maar overkomen: je verkoopt iets tegen cashgeld of ontvangt wisselgeld en dat geld blijkt NEP.
  Vals biljet is niets waard.

  Denkt* u dat een eurobiljet vals is? Neem dit biljet dan niet aan.
  *=een vals geld detectie stift (ca. € 3) of apparaat (ca. € 15) of app kan een hulpmiddel zijn.
  Heeft u een verdacht biljet per ongeluk geaccepteerd? Geef het dan niet uit: het is strafbaar.
  Weet u nog van wie of waar u het biljet heeft ontvangen? Doe dan aangifte bij de politie.
  U kunt evt. contact opnemen met uw bank.
  Of u levert een verdacht biljet in bij DNB voor onderzoek: volg hiervoor de DNB-procedure nauwkeurig.
  Blijkt het geld wel echt te zijn, dan krijgt u de waarde vergoed van de DNB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,945FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
19.7 ° C
21.1 °
18 °
68 %
1.3kmh
48 %
za
19 °
zo
22 °
ma
22 °
di
25 °
wo
25 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.