22.3 C
Purmerend
zondag 23 juni 2024
HomeRegionaalVermeende wantoestanden bij crisisnoodopvang kunnen niet echt worden onderbouwd "weinig duidelijke situaties...

Vermeende wantoestanden bij crisisnoodopvang kunnen niet echt worden onderbouwd “weinig duidelijke situaties en voorbeelden”

Regionaal – Uit een onderzoek van de Veiligheidsregio Zaanstreek–Waterland, gemeente Purmerend en de gemeente Edam-Volendam naar vermeende wantoestanden in de eerste weken van de crisisnoodopvang (CNO) van asielzoekers in Assendelft en in Purmerend zijn weinig duidelijke situaties en voorbeelden naar voren gekomen. Wel blijkt dat de meeste problemen zich voordeden in de sportzaal van Lycurgus in Assendelft.

Op veel van de genoemde signalen was in een eerder stadium al actie ondernomen door de veiligheidsregio en/of door de gemeenten Purmerend en Edam-Volendam. In de tijd dat asielzoekers in Zaanstad opgevangen werden is nooit iets naar buiten gekomen over onwenselijke toestanden.

Dat gebeurde pas toen het Noordhollands Dagblad over wantoestanden op de crisisnoodopvang op bedrijventerrein Baanstee Noord in Purmerend schreef. Uit de verkenning door onderzoeksbureau BING komt het beeld naar voren dat een groot deel van de signalen zijn oorsprong lijkt te vinden in de vorming van twee afzonderlijke groepen onder de medewerkers, waarbij de verslechterde verstandhouding tussen de (oud-)medewerkers onderling heeft geleid tot een diepgeworteld wantrouwen naar elkaar. 

“Wij hebben van het buitensluiten of oneerlijk behandeld zijn geen concrete voorbeelden ontvangen”

Rapport BING over wantoestanden bij opvang asielzoekers

Er komen in het onderzoeksrapport slechts twee situaties naar voren waar vervolgstappen voor worden aanbevolen. Dit betreft de catering waarvan de kosten in Assendelft vijf keer zo hoog zouden zijn geweest dan de huidige kosten in Purmerend. “Het verdient daarbij aanbeveling na te gaan hoe het contract met de cateraar toen tot stand is gekomen, wie daarbij betrokken waren, wat daarin is afgesproken en de zakelijkheid te toetsen”, schrijft het onderzoeksbureau.

Daarnaast zouden, volgens een van de geïnterviewden, sommige bewoners anders worden behandeld. Hierdoor zouden ze geen of minder vaak kleding of verzorgingsproducten ontvangen dan andere bewoners. “Wij adviseren over dit signaal in de CNO Baanstee-Noord met de medewerkers en bewoners in gesprek te gaan, hier aandacht aan te besteden en na te gaan in hoeverre deze verhalen recht doen aan de waarheid.”

In Purmerend zijn de afgelopen tijd organisatorisch meerdere veranderingen doorgevoerd. Er zijn drie nieuwe locatiemanagers aangesteld en er is een start gemaakt met integriteitscursussen en trainingen. Ook is er een vertrouwenspersoon aangesteld en is er een klachtenloket ingericht.

Lees het gehele rapport hier.

Relevant artikel:



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Er zal best wel eens een keer wat gebeuren dat geen schoonheidsprijs verdient.
    The real world, zeg maar.

    Maar als ik een bijdrage op de Facebook-pagina lees waarin wordt beschreven dat enige weken geleden de asielzoekers in Baanstee 350 voedselpakketten (bereid door slagerij Runderkamp uit Volendam) weigerden te eten raak ik ontstemd.
    De voedselpakketten zijn in de container terecht gekomen: de Voedselbank had wellicht een betere/dankbaardere bestemming geweest?!?!?
    Een staaltje ‘Ondank is `s werelds loon’ (=men wordt zelden bedankt voor een goede daad).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,947FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
22.3 ° C
23.9 °
19 °
62 %
2.7kmh
47 %
zo
22 °
ma
22 °
di
25 °
wo
27 °
do
28 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.