9.3 C
Purmerend
woensdag 21 februari 2024
HomePurmerendInwoners vragen referendum aan over bouwhoogte woontorens Kooimanweg

Inwoners vragen referendum aan over bouwhoogte woontorens Kooimanweg

Purmerend – Een aantal Purmerenders hebben vandaag een inleidend verzoek tot het houden van een referendum ingediend op het gemeentehuis in Purmerend. De initiatiefnemers zeggen dat ze een grote groep Purmerenders vertegenwoordigen die de voorgestelde hoogbouw aan de Burgemeester D. Kooimanweg niet zien zitten. Het is het eerste aanvraag voor een referendum in de geschiedenis van Purmerend.

Het realiseren van het voorliggende plan, in de volksmond ook al wel het “Manhattan aan de Where” genoemd, zal volgens de initiatiefnemers de identiteit van het oude ‘Stadje’ aantasten en leiden tot serieuze problemen op het gebied van schaduwwerking, windhinder, parkeren en verkeersdrukte. Door het indienen van dit verzoek is de besluitvorming van dit project door de gemeenteraad opgeschort.

Donderdagavond 2 februari besprak de commissie Ruimte het plan om 489 woningen waarvan 150 sociale huur te realiseren aan de Burgemeester D. Kooimanweg. Deze woningen zullen zich onder andere bevinden in torens van respectievelijk 60, 56 en 48 meter hoog. In de commissie Ruimte was een meerderheid van de politiek voor het project.

De initiatiefnemers: “Vanzelfsprekend delen wij de zorgen over de woningnood. Echter zijn wij van mening dat de keuze tussen óf het realiseren van hoogbouw óf het hebben van woningnood een valse tegenstelling is. Het thema volkshuisvesting is uiterst complex en moet op meerdere manieren worden aangepakt”.

De initiatiefnemers moeten nu voor 23 februari op zoek naar 200 inwoners die op het gemeentehuis hun handtekening zetten. De gemeenteraad beslist in de vergadering van 23 februari of het verzoek voldoet aan de regels. Is dat positief dan volgt een definitief verzoek waarvoor de initiatiefnemers nog eens 775 handtekeningen moeten verzamelen en deze inwoners motiveren om hun handtekening in het stadhuis te zetten.

Daarna kan pas het referendum in werking treden. Hierbij moet minstens 40% van de kiesgerechtigde inwoners stemmen voor een positieve uitkomst. Het is een raadplegend referendum, dat wil zeggen dat het bestemmingsplan Kooimanweg weer ter besluitvorming aan de raad wordt voorgelegd inclusief de uitslag van het referendum en het advies van het college. De gemeenteraad heeft het laatste beslissende woord.

Verschillende politieke partijen waaronder Gemeentebelangen Purmerend, Forum voor Democratie, PVV Purmerend, lijst Schaaij en PB21 steunen het verzoek van deze groep inwoners.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

 1. ik vind dat we de woning moeten oplossen,en niet het zogenaamde begrip van deze egoist-ten moeten toegeven,de boerderij oa die al heeft mogen bouwen op hun erf ,we zullen veel mensen gelukkig maken met een huis,dat weegt niet tegen die mensen die klagen en huis hebben en mooi wonen,heb de inspraak avond gezien en gehoord enige tijd geleden ,denk dat als het staat je niemand meer hoort,alles mag als het maar niet bij mij is! denk aan opvang wheermolen bij stadsgas de man van groenlinks die in de buurt woont was ook tegen ,dit even terzijde. groeten jvg

 2. 3 flats van 60, 56 en 48 meter hoog: de flats zijn te hoog (helaas) .
  De hele buurt erachter komt vanaf 15.30 zomers in de schaduw te zitten.
  Alle flats bij elkaar berekent de Gemeente 0,3 auto per gezin; dus wordt er elders geparkeerd om betaald parkeren te ontwijken.
  Er komen slechts 150 huurwoningen waarop Purmerenders geen voorrang er zullen krijgen.
  En van de 3300 sociale huurwoningen worden er maar van wat ik begrepen heb in de aankomende jaren 1100 gebouwd.
  Regels oprekken terwijl er regels gelden ook voor de Gemeente: de regels omzeilen zet kwaad bloed bij de burgerij.
  Ik snap deze burgers wel en met een raadgevend referendum………..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,801FansLike
2,532VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
9.3 ° C
10 °
8.9 °
80 %
9.4kmh
99 %
wo
10 °
do
11 °
vr
7 °
za
7 °
zo
5 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.