18.1 C
Purmerend
vrijdag 24 mei 2024
HomeRegionaalRIVM: Snel actie nodig om drinkwatertekort in 2030 te voorkomen

RIVM: Snel actie nodig om drinkwatertekort in 2030 te voorkomen

Regionaal – Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar de drinkwatervoorziening tot 2030 en komt tot de conclusie dat als er niets gebeurt, er in 2030 bij alle tien drinkwaterbedrijven sprake zal zijn van een tekort. Nu zijn er al tekorten in sommige regio’s en op piekmomenten, schrijft het RIVM in een nieuw uitgekomen rapport.

Het aanbod van drinkwater staat onder druk door klimaatverandering en verontreiniging. Daarom is het noodzakelijk om nu al actief op zoek te gaan naar nieuwe gebieden om drinkwater te winnen, maar tegengestelde belangen maken dit steeds lastiger, volgens het RIVM.

Om een tekort aan drinkwater te voorkomen, adviseert het RIVM een mix aan maatregelen in te zetten. Zo is het belangrijk om het aantal inzetbare waterbronnen te vergroten en werkwijzen voor nieuwe winningen vlot doorlopen te laten worden. Ook zijn er effectieve maatregelen nodig om een tekort op termijn te voorkomen, zoals het verminderen van drinkwatergebruik, het aanleggen van grotere voorraden en het samenwerken van drinkwaterbedrijven.

Daarnaast is het belangrijk dat het grond- en oppervlaktewater schoon is en blijft. Nieuwe innovaties, zoals de winning van drinkwater uit zout water, kunnen hieraan bijdragen. Het RIVM adviseert de Rijksoverheid om regie te voeren bij het vinden van een mix aan oplossingen en de belangen van landbouw, scheepvaart, industrie, recreatie en natuur af te wegen. Het is volgens het RIVM noodzakelijk dat deze maatregelen op korte termijn worden ingezet om een regelmatig tekort aan drinkwater te voorkomen.

Het RIVM-rapport eindigt met een waarschuwing en oproep aan alle betrokken partijen: “Veel knelpunten zijn niet op een eenvoudige manier volledig op te lossen. Drinkwaterbedrijven ervaren lange, moeilijke werkwijzen bij het realiseren van nieuwe winningscapaciteit. Daarom is een extra gezamenlijke inspanning en dialoog nodig tussen drinkwaterbedrijven, provincies, de rijksoverheid, waterschappen en andere betrokkenen om aan de stijgende drinkwatervraag in 2030 te kunnen voldoen.”

Lees het rapport van het RIVM hier.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,925FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
18.1 ° C
19.4 °
16.6 °
71 %
1.8kmh
96 %
vr
18 °
za
18 °
zo
21 °
ma
17 °
di
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.