23.3 C
Purmerend
zondag 23 juni 2024
HomeRegionaalOnderzoek: supermarkten schieten tekort in beschermen mensenrechten

Onderzoek: supermarkten schieten tekort in beschermen mensenrechten

Het onderzoek ‘Superlijst Sociaal’ wijst uit dat de supermarkten in Nederland tekortschieten als het gaat om het beschermen van mensenrechten in hun toeleveringsketens. Het onderzoek, uitgevoerd door denktank The Questionmark en gesteund door Oxfam Novib en Solidaridad, laat zien dat Lidl de beste score behaalt.

Albert Heijn, Aldi, Ekoplaza en Jumbo scoren gemiddeld. Plus en Dirk worden genoemd als supermarkten die de minste inspanningen leveren op het gebied van mensenrechten.

Hoewel alle zeven supermarkten hebben beloofd de internationale richtlijnen van de Verenigde Naties en de OESO te volgen, tonen ze volgens het onderzoek nog onvoldoende bewijs voor de waarborging van mensenrechten. Solidaridad-directeur Heske Verburg benadrukt dat het hoog tijd is dat supermarkten de risicoproducten in hun assortiment gaan identificeren en onderzoeken.

Sommige supermarkten, waaronder Albert Heijn, Aldi en Plus, werken samen met Tony’s Chocolonely om cacaoboeren een leefbaar inkomen te bieden. Lidl onderneemt vergelijkbare inspanningen in de cacao-, koffie- en cashewsectoren. Echter, gezien het grote aantal andere producten in de supermarkten, is er nog veel werk te doen.

Eline Achterberg, expert in mensenrechten in voedselketens bij Oxfam Novib, benadrukt dat supermarkten enorme winsten maken, terwijl de mensen die hun voedsel produceren vaak niet genoeg verdienen om rond te komen.

Ze pleit ervoor dat supermarkten zich inzetten voor een eerlijke verdeling van waarde en zeggenschap in de keten. “Onlangs werd bekend dat migrantenwerkers in Spanje die tomaten plukken leven in krottenwijken. Eerder publiceerde Oxfam Novib ook over mensenleed op mangoplantages in Brazilië en vrouwen in de Indonesische visindustrie die hun baan verloren bij zwangerschap. Ondertussen draaien supermarkten megawinsten. Superlijst Sociaal laat zien dat supermarkten nog te weinig doen om dit soort schendingen van mensenrechten aan te pakken.”

Charlotte Linnebank van The Questionmark merkt op dat supermarkten nog te weinig verantwoordelijkheid nemen en lijken te wachten op wetgeving voordat ze mensenrechten serieus nemen.

Momenteel onderhandelt de EU over een nieuwe richtlijn voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen, die bedrijven, waaronder supermarkten, vereist om mensenrechten en het milieu te respecteren.

Grasduinen in het rapport kan hier.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

3 REACTIES

  1. Dat snap ik Dagmar. Maar mijn vraag over Vomar was meer in de marge bedoeld. Wat ik daarvoor schreef, vind ik zwaarder wegen bij dit artikel. Daar zouden supermarkten echt iets mee moeten gaan doen. Dan kunnen we het daarna ooit wel eens een keer over mensenrechten gaan hebben. Laten ze eerst eens meer respect voor de buurten rond hun filialen gaan krijgen.

  2. Er is, zoals in het rapport te lezen staat op pagina 7 onder het kopje “Wat is Superlijst?”, een keuze gemaakt in de vele supermarktformules die Nederland kent.
    Bijvoorbeeld ontbreken behalve Vomar ook: Amazing Oriental · Boni · Boon’s Markt · Coop · Dagwinkel · DekaMarkt · Hoogvliet · Jan Linders · MCD · Nettorama · Poiesz · Spar.

    De supermarkten die in dit onderzoek zijn meegenomen zijn Albert Heijn, Aldi, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Lidl en Plus. Deze selectie is gekozen omdat zij ruim 80 procent van de Nederlandse markt vertegenwoordigt. Ekoplaza is daaraan toegevoegd vanwege de expliciete claim op duurzaamheid.
    Het rapport is te lezen via de link onderaan het artikel.

  3. Laten de meeste supermarkten eens beginnen om hun directe omgeving schoon en veilig te houden. Dus door hangjeugd weg te sturen, skatende/fietsende/koffiedrinkende jeugd uit hun winkels te weren, het zwerfafval van de (veelal ongezonde) producten waar ze hun woekerwinsten op maken, op te ruimen en de veel te ruime openingstijden weer eens in te perken tot binnen normale kaders. Zolang ze dat niet eens voor elkaar krijgen, ben ik bang dat mensenrechten nog een brug of drie te ver zijn. Ik mis trouwens Vomar in dit verhaal. Ook geen kleine speler. Waarom wordt dat bedrijf niet genoemd?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,948FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
23.3 ° C
25 °
20 °
52 %
2.7kmh
3 %
zo
22 °
ma
22 °
di
25 °
wo
26 °
do
29 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.