16.5 C
Purmerend
woensdag 24 juli 2024
HomePurmerendColumn van Rob: zelfs de krachtigste lijm krijgt dit niet meer gelijmd

Column van Rob: zelfs de krachtigste lijm krijgt dit niet meer gelijmd

Binnen slechts een uur werd afgelopen donderdagavond in de raadszaal van het stadhuis door de coalitiepartijen het vertrouwen binnen de Purmerendse politiek aan scherven geschoten. Het lokale referendum werd door een groot deel van de coalitiepartijen afgeschaft en de oppositiepartijen zijn door de coalitie de mogelijkheid ontnomen om de – altijd lachende – wethouder vragen te stellen over de technische problemen bij Stadsverwarming Purmerend die mogelijk tot een financieel debacle voor de inwoners kan gaan leiden. Dan gaan ze lijmen met uw centen.

Deze gebeurtenissen hebben donderdag de kloof tussen de partijen vergroot en stellen het vertrouwen in de lokale politiek in Purmerend op de proef. Het is nu van onmisbaar belang voor de coalitiepartijen om het vertrouwen weer te herstellen, maar de lijm gaat niet meer lijmen om de scherven aan elkaar te lijmen. Het kleeft wel, maar het lijmt niet meer.

Buiten de lokale politiek hadden de inwoners er de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen ook geen vertrouwen meer in want er was sprake van, voor Purmerend, een historisch dieptepunt. Iets meer dan 30% van de kiesgerechtigde inwoners heeft gestemd. En als je dan dacht dat de lokale politiek dit wel even zou lijmen, kom je ook bedrogen uit. Van enige zelfreflectie, op enkele oppositiepartijen na, over hoe dit kon gebeuren is geen sprake. De lijm op het pluche plakt namelijk lekker.

De coalitiepartijen moeten beginnen met het erkennen dat een gezonde oppositie een waardevolle rol speelt in het bewaken van transparantie en het versterken van democratische processen. Het respecteren van de rol van oppositiepartijen en het garanderen van gelijke kansen voor alle partijen om hun standpunten en hun grieven naar voren te brengen is noodzakelijk om de scherven weer aan elkaar te lijmen. Maar ook hier is duidelijk dat de lijm niet meer lijmt, dat is afgelopen donderdagavond wel gebleken.

Lijmen helpt niet meer om de scherven binnen de lokale politiek bij elkaar te houden. Wat resteert is dat, met de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in 2026, de overige 70% van de kiesgerechtigde inwoners deze keer wel naar de stembus gaat. Dan laten we de scherven van de huidige coalitie voor wat het is, want zelfs de krachtigste lijm krijgt dit niet meer gelijmd.

Beginnen we gewoon opnieuw zonder scherven. Hebben we ook geen lijm meer nodig omdat uw stem in 2026 een krachtig smeermiddel is om het vastgelopen gedoe in de raadszaal van Purmerend weer in beweging te krijgen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

 1. De kosten veroorzaakt bij de SVP mogen niet verhaald worden op de braaf betalende burger.
  Wellicht dat een deel van de ‘dikke plus van twintig miljoen euro voor gemeente Purmerend’ hiervoor aangewend kan worden.
  Maar dan wel transparantie naar de burger toe over deze uitgave door B&W Purmerend/ de – altijd lachende – wethouder .

  De situatie die nu door m.n. de – altijd lachende – wethouder is veroorzaakt (en dezelfde – altijd lachende – wethouder door zijn houding -al jaren- aanwakkert) moet stoppen.
  Per direct.

  Fouten maken is menselijk zelfs voor de – altijd lachende – wethouder.
  Het oplossen van gemaakte fouten is mensenwerk, ook voor de – altijd lachende – wethouder.
  Het erkennen van gemaakte fouten kan alleen door mensen die hun verantwoordelijkheid durven en kunnen nemen.
  En als zelfs de – altijd lachende – wethouder dat, keer-op-keer, nalaat moet de – altijd lachende – wethouder NU vertrekken en niet nog twee jaar aanblijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,555VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16.5 ° C
17.3 °
15.5 °
73 %
0.9kmh
93 %
wo
21 °
do
20 °
vr
22 °
za
21 °
zo
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.