18.9 C
Purmerend
woensdag 24 juli 2024
Home112Rechtzaak tegen 17-jarige Purmerender - verdacht van doodsteken 14-jarige Dani - van...

Rechtzaak tegen 17-jarige Purmerender – verdacht van doodsteken 14-jarige Dani – van start

Ruim een half jaar na de fatale steekpartij waarbij de 14-jarige Dani uit Westwoud overleed, begint de rechtszaak tegen de inmiddels 17-jarige verdachte uit Purmerend. Het verschrikkelijke incident zette middelbare scholen en instanties in West-Friesland op scherp. “Dit mag nooit meer gebeuren.”

Maandag 31 oktober, vorig jaar. Het plein naast de Hoornse middelbare school Oscar Romero, waar de steekpartij plaatsvond, vult zich met tranen, nadat bekend is geworden dat Dani is overleden aan de verwondingen van de ruzie. Docenten en leerlingen zoeken troost bij elkaar en er ontstaat al snel een bloemenzee. De dood van de tiener schokt de hele regio. Tien dagen later is er een stille tocht door Hoorn, die eindigt op dezelfde plek.

De rechtszaak begint vandaag, achter gesloten deuren, omdat de verdachte minderjarig is. Na het verdriet en de verontwaardiging, rijst al snel de vraag: hoe heeft dit kunnen gebeuren? En, is zoiets te voorkomen? En: moeten de maatregelen op en rond scholen worden aangescherpt?

De middelbare scholen in West-Friesland werkten al samen in het Convenant Veilige School. Hierin staan onder meer afspraken om samen overlast, crimineel gedrag en vandalisme te voorkomen. Ook werden er al regelmatig kluisjescontroles uitgevoerd door gemeenten, in samenspraak met politie en de scholen zelf.  

Wel nieuw is een digitaal inloopuur, dat afgelopen week voor het eerst werd gehouden. Stef Macke, directeur van Tabor College d’Ampte, is blij met dit initiatief. “Het idee ontstond vorig jaar al op een Veiligheidscongres, maar je zou kunnen zeggen dat het incident rond Dani als katalysator heeft gewerkt om sneller aan de slag te gaan. Het is niet meer dan logisch dat je na zo’n ernstige gebeurtenis met z’n allen de schouders eronder zet. Dit mag nooit meer gebeuren.”

Snusgebruik en loverboys

Vertegenwoordigers van scholen en instellingen als Jeugd- en Gezinswerk, de Breider Stichting, jongerenwerk, GGZ, gemeenten komen digitaal samen om elkaar te informeren over ‘grensoverschrijdend gedrag op, en in de omgeving, van de school’. “We hebben het bijvoorbeeld gehad over de effecten van de steekpartij op leerlingen, maar het kan bijvoorbeeld ook gaan over snusgebruik onder jongeren, of loverboys. Zie jij dat ook bij jou op school en hoe ga je daar mee om? Zo kun je elkaar helpen.”

Softdrugs en steekwapens bij kluisjescontroles 

Scholen en gemeenten in West-Friesland voeren al jaren enkele keren per jaar onaangekondigd kluisjescontoles uit. Hierbij is ook politie, handhaving en Bureau Halt aanwezig. Er komen ook twee drugshonden mee. Controleren loont, zo blijkt. "De laatste keren vonden we bijvoorbeeld softdrugs en materialen om drugs mee te maken. Bij de voorlaatste controle vonden we nog een steekwapen", zegt Gea Wolfslag, woordvoerder van de gemeente Hoorn. 

"Het belangrijkste is dat er bewustwording is. Dat de scholieren weten dat ze gepakt kunnen worden. Er zijn jongeren die een mes op zak hebben uit bescherming en veiligheid voor zichzelf, maar daardoor wordt het juist onveiliger. Wij zijn hier mee bezig, maar het gesprek aan de keukentafel is ook belangrijk. Dus we hopen dat ouders dit onderwerp ook met hun kinderen bespreken."

Er is dus meer onderling contact, ook tussen schooldirecteuren zelf. “Zodat we sneller kunnen inspelen op onveilige situaties. De grote winst is dat de scholen veel transparanter zijn geworden. Iedere school kampt met maatschappelijke problemen, maar voorheen waren scholen veel terughoudender om die naar buiten te brengen. Terwijl dat wel essentieel is: want als er ergens een veilige omgeving moet zijn, dan is dat op school.”

“De grote winst is dat de scholen veel transparanter zijn geworden”

STEF MACKE – DIRECTEUR VAN TABOR COLLEGE D’AMPTE

Wessel van de Hoef – rector van het Oscar Romero – ziet geen aanleiding voor verscherpte maatregelen op school. “Het incident is buiten de schoolpoorten gebeurd, met een leerling van onze school. Er worden regelmatig kluisjescontroles uitgevoerd. In samenspraak met de gemeente, maar ook op eigen initiatief. En daarnaast staan we iedere ochtend bij de poort. Zo zien we wie er binnenkomt. We houden de leerlingen goed in de gaten, maar dat deden we ook al.”Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,555VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
18.9 ° C
20 °
17.8 °
67 %
0.9kmh
60 %
wo
21 °
do
20 °
vr
22 °
za
21 °
zo
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.