12.1 C
Purmerend
woensdag 12 juni 2024
HomeRegionaalNog snel tanken voor de vakantie: brandstofprijzen stijgen op 1 juli en...

Nog snel tanken voor de vakantie: brandstofprijzen stijgen op 1 juli en nóg een keer eind dit jaar

Regionaal – Met de zomervakantie in het vooruitzicht kijken veel mensen uit naar een welverdiende tijd van ontspanning. Helaas brengt deze periode ook hogere uitgaven met zich mee. En alsof dat nog niet genoeg is, staat er op 1 juli nog een onprettige verrassing te wachten. Een besluit dat ruim een jaar geleden werd aangekondigd, maar wellicht bij velen inmiddels naar de achtergrond is verdwenen.

Op die dag zullen de brandstofaccijnzen namelijk weer stijgen, waardoor tanken duurder wordt tijdens de vakantieperiode. Dit nieuws zal niet met open armen ontvangen worden, vooral gezien de oplopende inflatie in Nederland en de rest van Europa. Lees verder om te ontdekken wat dit betekent voor automobilisten en hoe ze zich kunnen voorbereiden op deze financiële tegenvaller.

Terugdraaien van de accijnsverlaging

Op 1 april 2022 werd er als gevolg van de explosief stijgende olieprijzen door het kabinet besloten om tijdelijk de accijnzen op benzine, diesel en LPG te verlagen. Destijds kostte een liter Euro95 ruim €2,50. Helaas zal op 1 juli 2023 een groot deel van deze accijnsverlaging teruggedraaid worden. Dit betekent dat de prijzen van brandstof met bijna 14 cent zullen stijgen. Hoewel de huidige brandstofprijzen lager zijn dan een jaar geleden, rond de €1,85 per liter Euro95, is deze verhoging toch een bittere pil. Vooral omdat de inflatie in Nederland en Europa de afgelopen maanden recordhoogtes heeft bereikt.

Hogere kosten voor brandstof

Vanaf 1 juli zal een liter Euro95 weer bijna €2 gaan kosten. Op autosnelwegen zal deze prijs zelfs hoger uitvallen. De tijdelijke accijnsverlagingen voor diesel en LPG waren destijds niet zo hoog. Voor diesel bedroeg dit 9,9 cent en voor LPG slechts 3,2 cent. Als je niet de mogelijkheid hebt om in België of Duitsland te tanken, is het raadzaam om vóór 1 juli je tank nog volledig te vullen. Het is belangrijk op te merken dat de prijsverlagingen in onze buurlanden al geruime tijd geleden zijn afgeschaft. In Duitsland gebeurde dit zelfs al op 1 september van het vorige jaar. Hierdoor is het prijsverschil met Nederland niet meer zo groot, hooguit 10 tot 15 cent op de meest gunstige momenten. Vanaf 1 juli zal dit verschil echter weer oplopen tot 25 tot 30 cent, vergelijkbaar met de periode vóór de oorlog in Oekraïne. Het prijsverschil met België is vaak nog iets groter, wat kan resulteren in een extra voordeel van 5 cent per liter. Dit kan leiden tot lange rijen bij tankstations net over de grens.

Toekomstige accijnsverhoging

Nederland heeft ervoor gekozen om de ‘oorlogskorting’ op brandstofaccijnzen in twee stappen terug te draaien. Op 1 januari volgt de tweede stap van deze verhoging. De accijns op een liter benzine zal dan nog eens met 8,7 cent stijgen. Voor diesel wordt dit 5,4 cent en voor LPG nog eens 1,9 cent per liter.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,938FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
12.1 ° C
12.8 °
11.1 °
72 %
0.9kmh
100 %
wo
11 °
do
17 °
vr
17 °
za
17 °
zo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.