12.8 C
Purmerend
zondag 16 juni 2024
HomePurmerendNog weinig animo onder Noord-Hollandse boeren om mee te doen met protestactie...

Nog weinig animo onder Noord-Hollandse boeren om mee te doen met protestactie Den Haag

Regionaal – Farmers Defence Force gaat vandaag na verwachting met duizenden boeren protesteren in Den Haag, waar de Tweede Kamer debatteert over het klappen van het landbouwakkoord. Veel Noord-Hollandse boeren lijken daar tot nu toe niet tussen te zitten.

Melkveehouder Jack Rijlaarsdam uit Stompetoren doet in ieder geval niet mee met de actie: “Het komt op mij een beetje raar over. We waren al niet tevreden met wat er in het landbouwakkoord kwam te staan. Dat het geklapt is, is dus niet een reden voor mij om naar Den Haag te gaan”, legt hij uit. 

Wel verwacht hij dat het een pittige dag wordt voor minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. “Ik denk dat hij hard wordt aangepakt tijdens het debat, en dat hij aan het einde van de dag geen minister meer is”, aldus de melkveehouder. 

Ook melkveehouder en politicus Ad Baltus uit Zuidschermer gaat morgen niet. Het komt hem niet uit. “Ik heb wel gehoord dat boeren zich afvroegen of ze moesten gaan. Er gaan er ook wel een aantal maar ik heb geen beeld van hoe veel het er worden”, vertelt hij. 

Melkveehouder Mark Lipse gaat ook niet omdat hij het vermoeden heeft dat demonstreren in dit geval weinig zin heeft: “Het akkoord is voor 95 procent klaar begreep ik, en is geklapt op de laatste vijf procent. Voor die vijf procent heeft demonstreren geen zin. Dat moet opgelost worden door te overleggen, dus nee, ik ga er niet heen”, vertelt hij. “Demonstreren leidt in dit geval nergens toe.”

‘Niet gaan geen optie’

Een van de boeren die wel gaat, is melkveehouder Martin Hoeve uit Amsterdam-Noord. Hij erkent dat onder Noord-Hollandse boeren weinig animo lijkt om te gaan, maar niet gaan is voor hem geen optie: “Je wil niet dat er een actie is aangekondigd, en dat er dan maar een handjevol boeren staan. Dan lijkt het alsof het ons niet meer interesseert”, aldus Hoeve.

“Ik ga niet om te demonstreren tegen het klappen van het landbouwakkoord, maar omdat ik wil dat het CDA de stekker uit de coalitie trekt. We zijn het gewoon beu.” Toch denk hij niet dat zijn aanwezigheid veel zin zal hebben: “Het is een aflopende zaak.”

Protest

De gemeente Den Haag kon gisteren nog niet zeggen hoe het aankijkt tegen het plan van Farmers Defences Force om naar de stad te komen. Een woordvoerder van de gemeente liet weten nog geen kennisgeving te hebben gehad. “Zodra we die krijgen gaan we in gesprek over hoe we de actie het beste kunnen faciliteren”, aldus de woordvoerder eerder. Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
12.8 ° C
13.4 °
12 °
80 %
4kmh
100 %
zo
16 °
ma
19 °
di
20 °
wo
18 °
do
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.