22.7 C
Purmerend
donderdag 25 juli 2024
HomeRegionaalEerste Kamer keurt wetsvoorstel goed: Doxing wordt strafbaar

Eerste Kamer keurt wetsvoorstel goed: Doxing wordt strafbaar

Regionaal – De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat het delen van persoonsgegevens met als doel intimidatie strafbaar stelt. Vanaf 1 januari 2024 zal het gebruik van persoonsgegevens voor intimiderende doeleinden, ook wel bekend als doxing, bij wet verboden zijn.

Doxing is een wijdverspreid fenomeen waarbij persoonlijke gegevens zoals adressen, telefoonnummers en privé-informatie over gezinsleden worden verspreid in appgroepen, met als doel om anderen angst aan te jagen. De impact op de slachtoffers is enorm.

“Iedereen kan hiermee geconfronteerd worden”

Ze leven in angst voor hun eigen veiligheid en die van hun naasten. Bovendien durven ze vaak niet meer vrijuit hun mening te uiten of hun functie uit te oefenen. Dit raakt de fundamentele vrijheden en de werking van onze democratische rechtsstaat.

Slachtoffers van doxing zijn vaak hulpverleners, politieagenten, journalisten en politici. Ook wetenschappers, opiniemakers en medewerkers van gemeenten krijgen steeds vaker te maken met het verspreiden van hun persoonsgegevens met als doel intimidatie. Zowel de Tweede Kamer als werkgevers, waaronder de politie, hebben al hun bezorgdheid geuit en pleiten voor een strafrechtelijke aanpak van dit probleem. Doxing beperkt zich echter niet tot specifieke beroepen; iedereen kan hiermee geconfronteerd worden.

Verheugd

Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid is verheugd over de goedkeuring van het wetsvoorstel. Ze benadrukt dat het verspreiden van privégegevens om anderen bang te maken onacceptabel is. “Van onze hulpverleners, agenten en anderen die zich op welke manier dan ook inzetten voor onze vrije samenleving blijf je af! Privégegevens verspreiden om een ander bang te maken is echt onacceptabel. Journalisten, wetenschappers en politici moeten altijd vrij uit kunnen spreken. Dat gezinnen zich niet meer veilig thuis voelen, kunnen én mogen we niet accepteren. Ik ben dan ook blij dat ook de Eerste Kamer akkoord is met dit wetsvoorstel en dat we gezamenlijk een grens trekken: iedereen kan slachtoffer worden van doxing en moet daartegen kunnen worden beschermd.”

Hoewel veel vormen van intimidatie al strafbaar zijn, zoals bedreiging en stalking, was intimidatie door het gebruik van persoonsgegevens vaak lastig strafrechtelijk aan te pakken. De nieuwe wet voorziet in een maximale gevangenisstraf van twee jaar of een geldboete van maximaal 22.500 euro voor het verschaffen, verspreiden of ter beschikking stellen van identificerende persoonsgegevens met als doel anderen angst aan te jagen, ernstige overlast te bezorgen of ernstig te hinderen in de uitoefening van hun beroep. Voor doxing gericht op bepaalde beroepsgroepen, zoals burgemeesters, politici, rechters, advocaten, journalisten en politieagenten, kan de maximale gevangenisstraf met een derde worden verhoogd.

Meer mogelijkheden

Met de nieuwe wet hebben de politie en het Openbaar Ministerie meer mogelijkheden om op te treden tegen doxing. Daarnaast kan het slachtoffer zelf een civiele procedure starten als de persoon achter de onrechtmatige content bekend is. Dit biedt de mogelijkheid om een schadevergoeding te eisen en de onrechtmatige content offline te laten halen.

Als de dader niet bekend is, kan er altijd melding worden gemaakt bij de tussenpersoon die de content host. Providers en online platformen hebben een rol en dienen actie te ondernemen wanneer ze op de hoogte zijn van strafbare of onrechtmatige content op hun platformen of servers.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
22.7 ° C
23.4 °
21.1 °
68 %
4kmh
100 %
do
22 °
vr
21 °
za
22 °
zo
21 °
ma
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.