20.3 C
Purmerend
vrijdag 19 juli 2024
HomePurmerendBurgemeester Purmerend wil zo snel mogelijk messenverbod na reeks geweldsincidenten

Burgemeester Purmerend wil zo snel mogelijk messenverbod na reeks geweldsincidenten

Purmerend – Burgemeester Ellen van Selm van de gemeente Purmerend wil zo snel mogelijk een messenverbod instellen na de reeks geweldsincidenten in haar stad. Deze maand zijn zeker vier steekpartijen in Purmerend geweest, daarnaast hebben er in zeer korte tijd twee gewelddadige berovingen plaatsgevonden en is een handgranaat aangetroffen bij een festivalterrein. Het messenverbod moet preventief werken, maar de APV zal op zijn snelst pas na de zomervakantie komen.

Door de steekpartijen, gewelddadige berovingen en de vondst van het explosief in Purmerend groeit de onrust in de stad. Dat merkt ook burgemeester Van Selm. Wat haar opvalt, is dat er bij de recentste geweldsincidenten vooral jonge mensen betrokken zijn.

Op 1 juli zijn twee jongens bij een steekpartij gewond geraakt. De slachtoffers zijn 15 en 17 jaar en moesten beiden naar het ziekenhuis worden gebracht. Op dinsdagavond werd een kind van 14 mishandeld, bedreigd en beroofd door een groep jongens. En donderdagavond was het opnieuw raak toen een 17-jarige jongen gewond raakte bij een steekpartij

Bij het steekincident begin deze maand en de beroving van deze week zijn vrij snel verdachten aangehouden, laat de burgemeester weten. De politie heeft vanavond ook een 15-jarige verdachte aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het steekincident aan de Dotterbloem waarbij een 17-jarige tiener gewond raakte. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

‘Niet steeds dezelfde groepen’

Hoewel de politie de mogelijke daders in beeld heeft, zijn er zorgen over de reeks geweldsincidenten. “We kunnen er niet aan de voorkant komen”, zegt Van Selm. “De jongelui hebben veel online contact met elkaar, maar het zijn niet steeds dezelfde groepen. Het zijn wisselende samenstellingen.” 

Om de groep beter te monitoren gaat de gemeente de samenwerkingen in de wijken intensiveren. “Wij zijn bezig met de politie, jongerenwerk, welzijnswerk en handhaving om ervoor te zorgen dat we in contact komen met mensen. Zeker omdat de scholen nu dicht zijn.”

Verbod op messen na de zomer

Met een messenverbod wil het stadsbestuur een lijn trekken. “Dit verbod zal dit soort incidenten niet kunnen voorkomen, maar het geeft wel duidelijk de grens aan. Tot hier en niet verder.” Daarnaast roept Van Selm de jongeren op om niet mee te doen met de online oproepen tot geweld. “Het is niet goed als de zaak opgejut wordt. We willen het voorkomen, zeker in deze vakantieperiode.”

Na de zomervakantie zal het messenverbod in de gemeenteraad worden besproken. Als de burgemeester gevraagd wordt waarom dit zo lang duurt, zegt ze: “Als we dit invoeren, dan moet het ook stand houden. In andere steden hebben we namelijk gezien dat het verdedigd moet worden als er rechtszaken over komen. Daarom hebben we politie-informatie nodig en daar wordt hard aan gewerkt.”Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

 1. Een messenverbod??
  Maar niet eerder dan ná de vakantie (schoolvakantie loopt tot 4 september!
  Wat wordt er in de tussentijd tegen de etterbakjes gedaan??

  En als het messenverbod ingevoerd is?
  Dan moet er ook wel gehandhaafd (kunnen en/of mogen) worden door Handhaving en/of Politie.

  De Politie weet nu al wie de ettertjes zijn en kan/mag er niets aan doen als het geen heterdaad is.
  En als zo’n etterbakje dan gepakt wordt krijgt het misschien een nachtje cel, een reprimande gesprek of moet misschien voorkomen, krijgt (=zelden of nooit) mogelijk een taakstrafje én de ellende begint weer opnieuw vaak nog heviger dan ervoor.

  De burgerij is dit soort ettertjes spuugzat net als het slappe optreden van de Overheid (Gemeente, Handhaving, Politie) tegen deze gastjes; er gaan geluiden op Social Media over een demonstratie bij/voor het Stadhuis op 27.07.2023 (=extra raadsvergadering).

  Lees eens op de Facebookpagina “Wij Purmer-zuiders” het relaas van een vrouw wiens moeder en zoon bedreigd zijn door een snotterd van, naar blijkt uit de reacties, 12 jaar.
  Deze etterbakjes houden niet op, niet vanzelf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
20.3 ° C
21.1 °
19.4 °
83 %
2.3kmh
19 %
do
20 °
vr
27 °
za
26 °
zo
21 °
ma
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.