14.7 C
Purmerend
woensdag 12 juni 2024
HomePurmerendIn 2022 reden er in Purmerend 360 bestuurders weg na een verkeersongeval

In 2022 reden er in Purmerend 360 bestuurders weg na een verkeersongeval

In Nederland rijden dagelijks minstens 200 weggebruikers weg na een ongeval. In totaal werd vorig jaar bijna 80.000 keer een proces-verbaal opgemaakt voor dit strafbare misdrijf. Een flinke toename vergeleken met het jaar ervoor. In minimaal 1400 gevallen was er zelfs sprake van letsel. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds. 

Zo’n negen mensen per uur rijden door als ze een andere verkeersdeelnemer aanrijden of bijvoorbeeld tegen een geparkeerde auto aan botsen. Bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken, moeten zich altijd melden. Ondanks dat wegrijden strafbaar is, ging het vorig jaar vaker mis. Er was een toename van ruim 5600 incidenten vergeleken met 2021. Hiermee steeg het aantal naar 78.635 per jaar in 2022, een toename van 7,7%.

Minimaal 68 miljoen euro aan schade

“Als je slachtoffer bent van een doorrijder na een ongeluk, dan kun je aanspraak maken op het Waarborgfonds. Alle mensen met een autoverzekering betalen mee aan dit fonds. Hoe meer mensen er door rijden hoe meer de premie voor iedereen zal stijgen”, legt Menno Dijcks, expert autoverzekeringen van Independer uit. Wegrijders veroorzaken flink wat schade.

In 2022 keerde het Waarborgfonds zo’n 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers. Het totale schadebedrag ligt waarschijnlijk nog een stuk hoger, omdat er lang niet altijd bewezen kan worden dat een ander motorvoertuig betrokken was bij de schade. Ook doen niet alle slachtoffers aangifte.

Cijfers Regio Purmerend

In 2022 is er in de gemeente Purmerend 360 keer weggereden na een verkeersongeval. In 2021 was dit cijfer 40 minder, namelijk 320 keer. In de gemeente Edam-Volendam zijn er 115 bestuurders weggereden na een verkeersongeval terwijl er in 2021 minder gevallen waren, namelijk 95. In de gemeente Waterland was er in 2022 sprake van 115 gevallen van wegrijders, in 2021 waren dit 70 gevallen. In de gemeente Wormerland was er sprake van 45 wegrijders, in 2021 was dit 5 minder namelijk 40 wegrijders. 

Strafbaar

“Iemand die een aanrijding veroorzaakt, is wettelijk verplicht op de plaats van het ongeval te blijven tot de politie er is. Doet iemand dat niet, dan is die persoon strafbaar. Dit kan ook gevolgen hebben voor jouw autoverzekering, omdat de verzekeraar die kan opzeggen. Het afsluiten van een nieuwe polis wordt dan een stuk moeilijker”, legt Independer auto-expert Menno Dijcks uit. Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken. Er is een uitzondering op die wet. Als de doorrijder zich binnen 12 uur alsnog bij de politie meldt, dan vervalt vervolging voor het doorrijden.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,938FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14.7 ° C
16.2 °
12.8 °
63 %
2.2kmh
100 %
wo
14 °
do
16 °
vr
17 °
za
17 °
zo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.