14.4 C
Purmerend
vrijdag 12 juli 2024
HomePurmerendHerstel Trimpad wordt ingezet na storm Poly, onderzoeken gestart naar impact bodemverontreiniging...

Herstel Trimpad wordt ingezet na storm Poly, onderzoeken gestart naar impact bodemverontreiniging oude stortplaats

Purmerend – In de nasleep van de krachtige storm Poly die op 5 juli 2023 over Purmerend raasde, zijn diverse bomen op het trimparcours aan het Trimpad omvergeworpen. De gevolgen van de storm brachten echter meer aan het licht dan alleen omgevallen bomen. Het gebied, dat tussen 1966 en 1970 dienst deed als gemeentelijke vuilstortplaats, heeft na beëindiging van deze functie een afdeklaag van grond gekregen. 

Door de omgevallen bomen is echter stortmateriaal naar boven gekomen, wat een mogelijk risico vormt voor de veiligheid. Hierdoor heeft de gemeente het gebied tijdelijk afgesloten met hekken. De locatie aan het Trimpad in Purmerend, eigendom van de gemeente, werd voorheen gebruikt als vuilstortplaats. Ondanks dat de provincie Noord-Holland destijds vergunningen heeft verstrekt voor deze stortactiviteiten, is er nu bezorgdheid ontstaan over mogelijke verontreiniging van de bodem als gevolg van het omgewoelde stortmateriaal.

Er zijn tot nu toe geen concrete aanwijzingen gevonden voor andere soorten afval dan huisvuil. “Het kan echter niet worden uitgesloten dat er ook ander afval is gestort, zoals bijvoorbeeld bouw- en sloopafval, bedrijfsafval of chemisch afval. Vooralsnog zijn hiervoor geen concrete aanwijzingen gevonden.”, geeft de gemeente Purmerend aan.

NAVOS

Het onderzoekstraject genaamd NAVOS (NAzorg VOormalige Stortplaatsen) is in het leven geroepen om voormalige stortplaatsen te monitoren, waarbij de eigenaren verantwoordelijk worden gehouden voor mogelijke verontreiniging die de stortplaatsen hebben veroorzaakt. In dit kader heeft de provincie Noord-Holland tussen 2002 en 2012 onderzoeken uitgevoerd naar de milieurisico’s van deze voormalige stortlocaties, waaronder het Trimpad.

Uit deze onderzoeken bleek onder andere dat de deklaag op de locatie van onvoldoende dikte was en dat aanpassingen nodig waren. Nu, na storm Poly, zijn nieuwe onderzoeken gestart om de impact van het omgevallen stortmateriaal en de bodemverontreiniging te beoordelen. Een recent indicatief bodemonderzoek onthulde dat de deklaag van de voormalige stortplaats niet voldoende dikte en kwaliteit heeft op de onderzochte plekken.

Foto: Regio Purmerend

Herstel wordt in gang gezet

Ondanks enige lichte tot matige verhoogde gehalten van onderzochte stoffen in de deklaag en het stortmateriaal, zal dit de geplande (herstel)werkzaamheden niet hinderen, schrijft de gemeente Purmerend. “In de komende weken zal gestart worden met het verwijderen van overtollig groen en het herstellen van de oorspronkelijke situatie op het Trimpad.”

Vervolgonderzoeken zullen zich richten op de gehele deklaag en de milieuhygiënische kwaliteit ervan. Op basis van de resultaten van deze onderzoeken worden verdere stappen, tijdschema’s en kosten voor herstel en eventuele herinrichting van het terrein bepaald. Gedurende deze periode blijft het terrein afgesloten voor publiek.

Foto’s: Regio Purmerend

Relevant artikel:
Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,956FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
matige regen
14.4 ° C
15.1 °
13.9 °
78 %
3.1kmh
100 %
vr
14 °
za
17 °
zo
19 °
ma
24 °
di
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.