14.2 C
Purmerend
maandag 22 juli 2024
HomePurmerendTikTok beboet met recordbedrag van 345 miljoen euro voor schending van kinderprivacy

TikTok beboet met recordbedrag van 345 miljoen euro voor schending van kinderprivacy

Regionaal – Het Ierse Data Protection Commission (DPC) heeft TikTok een aanzienlijke boete van 345 miljoen euro opgelegd vanwege grove schendingen van de privacy van kinderen op het platform. Deze historische boete is het gevolg van ernstige tekortkomingen in de bescherming van de persoonlijke gegevens van minderjarige gebruikers.

Het DPC constateerde dat video’s die door kinderen werden geüpload, standaard als ‘publiek’ waren ingesteld, waardoor ze voor iedereen zichtbaar waren. Bovendien bleek het ‘family pairing’-systeem gebrekkig te zijn, omdat ook anderen dan de ouders of verzorgers hun accounts konden koppelen aan die van kinderen.

Een derde ernstige overtreding betrof het gebrek aan duidelijke informatie voor kinderen over de accountinstellingen, waardoor ze zich niet bewust waren van de implicaties van de standaardinstelling ‘publiek’ voor hun video’s.

Overdragen resultaten

Het DPC-initiatief begon deels op verzoek van de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP), die eerder onderzoek had gedaan naar TikTok en de resultaten in 2021 overdroeg aan het DPC. Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP, benadrukte het belang van deze zaak als een gezamenlijke inspanning van Europese privacytoezichthouders om grote techbedrijven ter verantwoording te roepen voor schendingen van de privacy, zelfs als ze hun hoofdkantoren verplaatsen naar andere Europese landen.

Reactie

In reactie op de boete heeft TikTok aangegeven het niet eens te zijn met de hoogte van het bedrag en stelt het bedrijf dat veel van de aangekaarte problemen al enkele jaren geleden zijn aangepakt. Het bedrijf gaat nog bekijken of ze in hoger beroep gaan tegen de boete.

Dit is niet de eerste boete voor TikTok; eerder legde de AP TikTok een boete op van 750 duizend euro vanwege een ontoegankelijke privacyverklaring voor Nederlandse gebruikers. Ook in het Verenigd Koninkrijk werd het bedrijf in april dit jaar beboet met 12,7 miljoen pond vanwege onrechtmatige verwerking van gegevens van 1,4 miljoen kinderen jonger dan dertien jaar zonder ouderlijke toestemming.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,967FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
14.2 ° C
15.6 °
13.3 °
80 %
1.8kmh
36 %
ma
21 °
di
20 °
wo
20 °
do
23 °
vr
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.