6 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
HomePurmerendVolledige groep vluchtelingen Van Der Valk verplaatst op verzoek van gemeente

Volledige groep vluchtelingen Van Der Valk verplaatst op verzoek van gemeente

Purmerend – Afgelopen weekend heeft de volledige groep ‘bewoners’ van Van Der Valk hotel Purmerend moeten verhuizen naar een opvanglocatie in Biddinghuizen. Dit nadat de Gemeente Purmerend contact zocht met het COA over de samenstelling van de groep. Binnen korte tijd zal er een nieuwe groep het hotel betrekken. Ditmaal alleen statushouders met een binding met de regio.

Begin september kwam aan het licht dat er in het Van Der Valk hotel Purmerend niet alleen statushouders verbleven, maar ook asielzoekers waarvan de procedure nog loopt. In de eerder afgesloten bestuursovereenkomst was afgesproken dat er in het hotel alleen statushouders zouden worden ondergebracht. Dit bracht binnen de gemeente de nodige opschudding met zich mee.

De gemeente heeft contact gezocht met het COA. Naar aanleiding van dat contact, is het COA ingegaan op de wens om de samenstelling van de groep de veranderen. Op dat moment zaten er maximaal 12 statushouders in de locatie Van Der Valk Purmerend en waarschijnlijk nog minder omdat een deel van deze statushouders mogelijk al was overgeplaatst naar een regio waar zij binding mee hebben.

Woordvoering COA: “Tegenwoordig is het beleid dat er in principe geen eisen van doelgroepbeperking meer wordt opgenomen in bestuursovereenkomsten. Dat wordt alleen nog maar in uitzonderlijke gevallen gedaan als daar een goede reden voor is. De bestuursovereenkomst met de gemeente Purmerend was een oude overeenkomst. Omdat er in de samenstelling in dit Van Der Valk hotel zo weinig statushouders zaten, konden we aan de wens van de gemeente tegemoetkomen. Op korte termijn komt er een groep van alleen statushouders in, die allen een binding met de regio hebben. De huidige groep is afgelopen weekend overgeplaatst naar Biddinghuizen.

Verdriet van vrijwilligers

Dit tot groot verdriet van een groep vrijwilligers die het afgelopen jaar een hechte band met de bewoners van het hotel hadden opgebouwd. Zij gaven onder andere taallessen aan de vluchtelingen.

“Dat is ook heel erg jammer”, aldus het COA. “Vooral als je ziet dat mensen contacten maken. Vandaar ook dat de statushouders die nu geplaatst worden een binding hebben met de regio. We hopen dat zij beter de weg leren kennen in de regio waar zij ook zullen gaan wonen en dat de contacten die nu gelegd worden van structurelere aard zullen zijn.”

Doelgroepbeperking

“Natuurlijk slaapt iemand die weet dat hij een status heeft en wacht op een definitieve plek rustiger dan een asielzoeker die nog midden in procedure zit. Maar ook voor iedereen die in het IND proces zit, geldt dat de situatie anders is. We verkeren nog steeds in een asielcrisis. Nog steeds is het in Ter Apel de vraag of niemand buiten hoeft te slapen. En we hebben de luxe gewoon niet om zoals dat in een klas schoolkinderen gebeurt ideale samenstellingen te maken. We hanteren daarom het beleid dat we in principe het beleid dat we geen doelgroepbeperking meer opnemen. Gelukkig stellen de meeste gemeenten daar ook geen eisen aan. En naar mijn weten is er nooit onderzoek naar gedaan, maar levert het zelden problemen op. En ja, natuurlijk zit er wel eens een rotte appel tussen.”

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,797FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
6 ° C
7.2 °
5 °
82 %
4.9kmh
99 %
wo
10 °
do
8 °
vr
9 °
za
9 °
zo
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.