18 C
Purmerend
vrijdag 19 juli 2024
HomePurmerendKleinschalig bouwen aan randen van dorpen en steden biedt oplossing voor woningbouwuitdaging

Kleinschalig bouwen aan randen van dorpen en steden biedt oplossing voor woningbouwuitdaging

Noord-Holland, Nederland – Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft in opdracht van het ministerie van BZK/VRO een belangrijk onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden van kleinschalig bouwen aan de randen van steden en dorpen in Nederland. Dit concept, ook wel bekend als het ‘straatje erbij’, blijkt veel potentie te hebben om de groeiende woningbouwbehoefte te realiseren.

In de theoretische verkenning van EIB werden de provincies Utrecht, Noord-Brabant en Zuid-Holland onder de loep genomen. De resultaten van het onderzoek laten zien dat de optelsom van mogelijke kleine projecten aan de randen van steden en dorpen aanzienlijke mogelijkheden biedt. Dit omvat een potentieel van 21.880 woningen in Utrecht, 58.500 woningen in Noord-Brabant en 32.650 woningen in Zuid-Holland.

Belangrijk is dat deze aantallen nog niet de praktische haalbaarheid weerspiegelen. Het blijkt namelijk dat ondanks de kansen om te bouwen in het buitengebied, dit in de praktijk moeilijk van de grond komt. Minister Hugo de Jonge benadrukt het belang van het ‘straatje erbij’ niet alleen voor de woningbouw, maar ook voor de leefbaarheid van dorpen.

Noord-Holland

In het bijzonder voor Noord-Holland heeft EIB aanvullend onderzoek gedaan om mogelijke belemmeringen voor woningbouw te identificeren. Het onderzoek wijst uit dat gemeentelijke regels, lokale afwegingen, rijksregels en provinciale regels de mogelijkheden voor woningbouw beperken. Deze regels dienen vaak ter bescherming van nationale belangen, zoals natuur en werelderfgoed.

Het ministerie gaat in gesprek met de provincies om ruimte te bieden voor kleinschalig bouwen aan de randen van steden en dorpen, wat tevens aansluit op de coalitieprogramma’s van diverse provincies. Hierbij wordt overwogen om de provinciale regels aan te passen om dit te faciliteren.

Regie op volkshuisvesting

De regering herneemt de regie op de volkshuisvesting, in lijn met de toenemende behoefte aan woningen in Nederland. Er is een dringende behoefte aan 981.000 nieuwe woningen tot en met 2030, en dit aantal zal verder toenemen tussen 2030 en 2040. Dit vereist zowel binnenstedelijke als buitenstedelijke bouwlocaties om aan de vraag te voldoen.

Ten slotte, om de ontwikkeling van kleinschalige projecten te bevorderen, zullen de regels met betrekking tot de Ladder voor duurzame verstedelijking worden aangepast. Deze aanpassing zal de Ladder niet langer van toepassing maken op kleinschalige projecten van maximaal 50 woningen in het buitengebied, waardoor dergelijke projecten gemakkelijker van de grond kunnen komen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
18 ° C
19 °
16.7 °
77 %
2.3kmh
100 %
vr
27 °
za
28 °
zo
24 °
ma
21 °
di
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.