8 C
Purmerend
dinsdag 23 april 2024
HomeVolendamSchokkend gedrag in Volendam: schieten met balletjespistool op vluchtelingen

Schokkend gedrag in Volendam: schieten met balletjespistool op vluchtelingen

Volendam – Op social media circuleert een video waarin te zien is hoe mensen vanuit een rijdende auto schoten afvuren met een balletjespistool op wat wordt geïnsinueerd als ‘vluchtelingen’. Dit incident heeft de gemeente en de politie in beweging gezet om de zaak grondig te onderzoeken.

Het filmpje toont een auto waarin drie mannen zitten, waarvan de bijrijder met een balletjespistool schiet op twee onbekende mannen of jongens op straat. Onder de video staat de tekst ‘Vluchtelingen raak schieten’ met drie lachende emoticons, wat de intentie achter deze daad lijkt te bevestigen. Na het schieten wordt er opgetogen gelachen.

Reactie van de gemeente Edam-Volendam

De gemeente Edam-Volendam heeft furieus gereageerd op het filmpje. Ze noemen het een “laf en verwerpelijk filmpje, met een hele nare intentie die blijkt uit de toegevoegde tekst.” Hoewel de identiteit van de betrokkenen nog niet bekend is, benadrukt de gemeente dat ze ervan uitgaan dat de gemeenschap afstand neemt van dergelijk gedrag.

Mogelijke verband met de tijdelijke opvanglocatie voor asielzoekers

De tijdelijke opvanglocatie voor asielzoekers bij Van der Valk Volendam heeft voorafgaand aan dit incident al voor onrust gezorgd onder de bevolking van Volendam. In de afgelopen week is de locatie in gebruik genomen, met een maximale capaciteit van 160 bewoners. Tot nu toe zijn voornamelijk alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’ers) opgevangen, wat de capaciteit bijna heeft bereikt.

Er zijn enkele incidenten gemeld, wat heeft geleid tot de overplaatsing van vier bewoners naar een andere locatie. Locatiemanager Majelle Slenters benadrukt dat dit uitzonderingen zijn en dat de meerderheid van de asielzoekers vriendelijke mensen zijn die gevlucht zijn uit een verschrikkelijke situatie.

Politie en COA onderzoeken het voorval

De politie onderzoekt deze zaak. Een woordvoerder van de politie wijst erop dat dergelijke incidenten met een balletjespistool gevaarlijk kunnen zijn en dat de betrokkenen zich moeten melden. Bovendien wordt de mogelijkheid niet uitgesloten dat het filmpje in scène is gezet, wat de zaak nog complexer zal maken. Het COA heeft aangegeven dat ze tijd nodig hebben om te reageren op het incident.

Update 19:00 uur:

Het betrof twee asielzoekers uit de tijdelijke opvanglocatie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bij het Van der Valk Hotel in Katwoude. Dat bevestigt het COA. “Het zijn twee jonge mannen van onze opvang”, zegt een woordvoerder. “We vinden het heel erg dat dit is gebeurd. Vergeet niet: we hebben te maken met vluchtelingen die uit verschrikkelijke situaties komen. Dan is dit niet de ontvangst waarop ze hadden gehoopt.” 

De mannen die beschoten zijn hebben daar geen verwondingen aan overgehouden. Wel doet één van hen aangifte bij de politie. Bij de opvanglocatie in Katwoude worden binnenkort koffie-ochtenden georganiseerd waarbij iedereen die dat wil kan komen kijken en kennis komen maken. De COA-woordvoerder besluit: “Ook de daders zijn welkom.”

Update 18 oktober 2023:



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,900FansLike
2,549VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
8 ° C
8.9 °
7.2 °
79 %
6.3kmh
97 %
di
8 °
wo
9 °
do
9 °
vr
12 °
za
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.