15.1 C
Purmerend
woensdag 15 mei 2024
HomeRegionaalExtra bierbelasting dreigt genadeslag te worden voor brouwers en horeca "360% hoger...

Extra bierbelasting dreigt genadeslag te worden voor brouwers en horeca “360% hoger dan in Duitsland”

Regionaal – Het demissionaire kabinet heeft aangekondigd dat de bierbelasting volgend jaar wordt verhoogd, wat zal resulteren in aanzienlijk duurder bier. Een kratje bier zou 50 cent meer gaan kosten. Bovendien zal een nieuwe berekeningsmethode voor deze belasting van kracht worden vanaf 1 januari, wat betekent dat de prijs van speciaal bieren zelfs met meer dan 50% kan stijgen.

Dit nieuws is afgelopen maand met een harde klap door zowel bierliefhebbers als brouwerijen ontvangen. Gisteren was de behandeling hiervan in de commissie Financiën van de Tweede Kamer. Woensdag zal de de Tweede Kamer moeten beslissen over de mogelijke forse stijging van de accijns op alcohol.

Zwaar weer

De brouwerijsector bevindt zich al geruime tijd in zwaar weer. Veel lokale brouwerijen zien hun resultaten onder druk staan door de stijgende kosten, wat ertoe heeft geleid dat sommige brouwerijen hun deuren hebben moeten sluiten. “Brouwerijen en de horeca-sector vechten om te overleven, maar worden nu geconfronteerd met een reeks beleidsmaatregelen die hen extra onder druk zetten”, geven de brouwerijen aan.

Grens over

Een zorgwekkende trend is dat steeds meer klanten en gasten in de grensprovincies de grens oversteken om hun bier in het buitenland te kopen. Als de voorgestelde belastingverhoging op 1 januari doorgaat, zal de bierbelasting in Nederland meer dan 80% hoger zijn dan in België en maar liefst 360% hoger dan in Duitsland.

Bier speelt een centrale rol in sociale gelegenheden, of het nu in de kroeg is met vrienden of thuis op de bank. Deze belastingverhoging wordt daarom met onbegrip door de brouwers ontvangen, vooral omdat de overheid beweert bezorgd te zijn over de financiële situatie van de Nederlandse burgers, maar tegelijkertijd de prijs van bier aanzienlijk verhoogt.

Brouwers zwaar getroffen

Deze belastingverhoging treft brouwers zwaar, vooral in een tijd waarin ze hun omzet zien afnemen en tegelijkertijd worden geconfronteerd met stijgende kosten voor grondstoffen, energie, verpakkingen en personeel. Bovendien moeten ze de steunmaatregelen voor COVID-19 terugbetalen, en elke euro is cruciaal om hun voortbestaan te waarborgen.

Fred Teeven, voorzitter van Nederlandse Brouwers geeft aan dat het kabinet onvoldoende oog voor de neveneffecten van deze maatregel. “De forse accijnsverhoging per 1 januari kan wel eens de genadeslag worden voor vele brouwerijen met verlies van vele banen tot gevolg. Deze situatie heeft vooral gevolgen voor brouwers in de grensregio’s, waar Nederlanders steeds vaker de grens oversteken om hun bier elders te kopen.”

Jos Oostendorp, voorzitter van CRAFT, de branchevereniging van onafhankelijke brouwers, roept de politieke partijen op om alternatieven te overwegen voor de voorgestelde maatregelen. Hij benadrukt dat de rekening niet disproportioneel bij de brouwerijen in Nederland mag worden neergelegd.

Biercultuur uniek

Bier heeft eeuwenlang gestaan voor het vieren van het leven, verbroedering en verbinding. De biercultuur is een uniek aspect van Nederland en biedt werk aan vele mensen, naast de aanzienlijke bijdrage aan de schatkist. De biersector heeft zich ook gecommitteerd aan het Nationaal Preventieakkoord om verantwoorde bierconsumptie te bevorderen.

Ondanks dat de petitie hieronder al aangeboden is aan de Tweede Kamer kunt u nog steeds de petitie tekenen, als je voor bier bent.



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,910FansLike
2,550VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
15.1 ° C
16.1 °
14.4 °
81 %
1.3kmh
29 %
wo
18 °
do
18 °
vr
16 °
za
20 °
zo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.