17.1 C
Purmerend
woensdag 24 juli 2024
HomeRegionaalNationale Hypotheek Garantie (NHG) verhoogt grens naar 435.000 euro voor 2024

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verhoogt grens naar 435.000 euro voor 2024

Regionaal – De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) draagt bij aan verantwoorde toegang tot een hypotheek en daarmee tot een koopwoning. Met een hypotheek met NHG lopen consumenten minder risico’s op hun hypotheek en profiteren zij vaak van een lagere rente. Jaarlijks wordt bepaald tot welke woningwaarde consumenten gebruik kunnen maken van deze garantie. De NHG-grens voor 2024 is vastgesteld op 435.000 euro, zo meldt minister Hugo de Jonge vandaag in een brief aan de Kamer.

NHG fungeert als een vangnet voor huishoudens die door omstandigheden zoals baanverlies of echtscheiding hun hypotheeklasten niet meer kunnen dragen. Het biedt ondersteuning voor woningbehoud en andere oplossingen bij mogelijke betaalproblemen met de hypotheek. Bovendien zet NHG zich in voor het verduurzamen van woningen en verbetert het processen in de hypotheekketen.

Zelfs tot 461.100 euro

Op dit moment kunnen huizenkopers gebruikmaken van NHG bij woningen met een maximale waarde van 405.000 euro. Vanaf 1 januari 2024 wordt deze grens verhoogd naar 435.000 euro. Als aanvullende energiebesparende voorzieningen worden meegefinancierd, stijgt de NHG-grens zelfs tot 461.100 euro. Deze verhoging vergroot de toegankelijkheid van NHG voor veel woningkopers. De provisie die betaald moet worden bij het afsluiten van een hypotheek met NHG blijft komend jaar 0,6% over het hypotheekbedrag.

Betaalbaarheidsgrens

Daarnaast is de betaalbaarheidsgrens voor woningen vastgesteld op 390.000 euro voor 2024, losgekoppeld van de NHG-grens. Dit heeft gevolgen voor het streven van het kabinet om tot en met 2030 981.000 woningen te realiseren, waarvan twee derde betaalbaar is. De huidige betaalbaarheidsgrens van 355.000 euro in 2023 wordt geïndexeerd volgens de consumentenprijsindex (CPI), wat resulteert in de nieuwe grens voor 2024.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

  1. Voor alleenstaanden is dit inderdaad. onmogelijk , voor twee modaal verdieners is dit wel mogelijk! Voor anderhalf modaal verdieners word het al krap.

    Ga gewoon voor overlast zorgen misschien stopt de gemeente je wel in zo een container woning?
    Of ga volledig uit je plaat krijg je hulp van de GGZ en hopelijk opvang…
    En anders een mooie brug uitzoeken

  2. Modaal inkomen in 2023 staat op 40.000 euro inclusief vakantiegeld. Vee succes met dat modaal inkomen een woning rond de “betaalbaarheidsgrens” te kopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,555VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
17.1 ° C
17.8 °
16.1 °
91 %
1.3kmh
34 %
wo
21 °
do
21 °
vr
22 °
za
18 °
zo
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.