9.8 C
Purmerend
zondag 10 december 2023
HomePurmerendBodemonderzoek naar PFAS-vervuiling op terrein Brandweerkazerne Purmerend

Bodemonderzoek naar PFAS-vervuiling op terrein Brandweerkazerne Purmerend

Purmerend – De provincie Noord-Holland heeft aangekondigd dat er bodemonderzoek zal worden uitgevoerd op meerdere aandachtslocaties voor PFAS-vervuiling in de provincie. Een van deze locaties is de Brandweerkazerne aan de Gorslaan 50 te Purmerend, waar mogelijk PFAS is gebruikt tijdens brandblusoefeningen.

In opdracht van de provincie heeft ingenieursbureau WSP een vooronderzoek uitgevoerd. WSP geeft aan dat er bij deze brandweerkazerne PFAS-houdend blusschuim mogelijk is gebruikt tijdens oefeningen en open dagen sinds de jaren ’90. Dit heeft geleid tot bezorgdheid over mogelijke bodemverontreiniging die schadelijk kan zijn voor de gezondheid en het milieu.

Bodemonderzoek

Het bodemonderzoek staat gepland voor 15 november 2023 en zal worden uitgevoerd op de aangrenzende strook gras. De resultaten van dit onderzoek worden naar verwachting begin 2024 beschikbaar gesteld.

De provincie benadrukt dat er momenteel geen acuut gezondheidsrisico is waardoor de aangrenzende speelplaats c.q. basketbalveld aan de Broekerhof open blijft voor gebruik. Er wordt echter ook uit voorzorg bodemonderzoek uitgevoerd rondom de speelplaats.

Dit bodemonderzoek is een reactie op de inventarisatie van PFAS-vervuiling in de bodem, waarbij de provincie aandachtslocaties beschouwt als potentiële spoedlocaties om te onderzoeken. PFOS en PFOA zijn enkele bekende PFAS-verbindingen die in het verleden werden gebruikt in brandblusschuim en die nu zorgen voor aandacht en onderzoek.

Hoe schadelijk is PFOS en PFOA nu echt voor onze gezondheid?

Van zowel PFOA als PFOS is bekend dat het schadelijke effecten kan hebben op het immuunsysteem en op de voortplanting en ontwikkeling van het ongeboren kind. Het is mogelijk kankerverwekkend, kan je lever beschadigen, zorgen voor een hoger cholesterol gehalte en een hoge bloeddruk veroorzaken.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,742FansLike
2,526VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
9.8 ° C
10.6 °
8.9 °
77 %
4.9kmh
74 %
zo
10 °
ma
10 °
di
8 °
wo
9 °
do
5 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.