16.4 C
Purmerend
zaterdag 13 juli 2024
HomePurmerendRaadsleden krijgen antwoorden over proces asieltent Baanstee: "Lakken, liegen en bedriegen"

Raadsleden krijgen antwoorden over proces asieltent Baanstee: “Lakken, liegen en bedriegen”

Purmerend – In september 2022 kwam naar buiten dat Purmerend, in samenwerking met de gemeente Edam-Volendam, de crisisnoodopvang voor asielzoekers zou overnemen van Zaanstad. Dit resulteerde in de tent op de Baanstee waarin 450 asielzoekers werden opgevangen. Verschillende WOO-verzoeken laten zien hoe het proces rondom dit besluit is gelopen. “Achterkamertjespolitiek, leugens en een gebrek aan transparantie”, zo omschrijft Nicole Moinat van PVV Purmerend het proces.

Raadsleden Nicole Moinat (PVV), Jordi Albers (Gemeentebelangen) en Frank Schaaij (Fractie Schaaij) deden een beroep op de Wet open overheid (WOO) om inzage te krijgen in de besluitvorming. Ze hadden vanaf het begin twijfels over de gang van zaken maar kregen via officiële kanalen geen helderheid. Met behulp van de WOO verkregen ze echter toegang tot informatie die de coalitie waarschijnlijk liever verborgen had gehouden.

“Maanden zijn we bezig geweest om de gevraagde informatie boven tafel te krijgen”, vertelt een woedende Moinat. “Verschillend coalitiepartijen zijn eerder op de hoogte gesteld van het voorgenomen besluit. En ook daar is de wethouder niet transparant over.” Moinat refereert aan Rotgans de beantwoording van de vragen die Frank Schaaij op 10 september jongstleden stelde.

Uit de via het WOO-verzoek verkregen informatie blijkt dat wethouder Harry Rotgans, op verzoek van toenmalig burgemeester Don Bijl, vertrouwelijk overleg had met verschillende coalitiefracties voordat het besluit openbaar werd gemaakt. Zelfs personeel dat in Zaanstad de vluchtelingen begeleidde, was eerder op de hoogte dan de oppositiepartijen.

Lakken, liegen en bedriegen

App-berichten onthullen dat in ieder geval de ouderenpartij AOV en de PvdA voorkennis hadden, terwijl de oppositie in het ongewisse werden gelaten. Zo appte Rotgans op 30 augustus naar Bijl: ,,Zoals afgesproken heb ik in beslotenheid gepolst hoe mijn fractie tegenover de door jou genoemde opvang staat.’’ De reactie van de fractie van ouderenpartij AOV, is weggelakt in de opgevraagde stukken. “Ook dat mag absoluut niet”, stelt Moinat. “Lakken, liegen en bedriegen”, een ander omschrijving heeft de PVV-fractievoorzitter niet voor de hele gang van zaken.

Het vertrouwen in de politiek trap je door deze affaire naar een dieptepunt

Nicole Moinat – PVV Purmerend

Ook werd er vanuit een ambtenaar uit Edam-Volendam op aangedrongen om te benadrukken dat het niet om een asielzoekerscentrum gaat, om zo politieke weerstand te verminderen.

De drie raadsleden voelen zich bedrogen door het college, die alles achter gesloten deuren besprak voordat de oppositie werd geïnformeerd.

De openbaarmaking van informatie verliep in het gehele proces niet vlekkeloos. Het formele besluit werd een week na de aankondiging vrijgegeven, met excuses voor een ‘menselijke fout’. De bijlage met het beluit was namelijk niet bijgevoegd bij de communicatie.

Maanden wachten

Schaaij moest maanden wachten op de uitvoering van zijn WOO-verzoek en besloot daarop om ook een beroep te doen op de WOO om de behandeling van zijn eerste verzoek te volgen. Rotgans blijkt met het WOO verzoek in zijn maag te hebben gezeten. “Ik overleg morgen in het college nog even of het wel goed is dat wij sowieso naar buiten brengen dat wij als collegeleden met onze fracties overleggen”, laat hij weten.

De raadsleden overwegen verdere stappen.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

 1. Die vuile achterbakse Rotgans met onmiddellijk met pek en veren uit de Raad worden verwijderd!! MOTIE VAN WANTROUWEN NU ACTIE!!

 2. Daar is-t-ie weer.
  De democratie van Purmerend wordt duidelijk gedicteerd door één oude man….
  Hij draait, verbergt, sluit partijen uit én houdt (op diverse vlakken) informatie binnenshuis.
  Nu overlegt hij morgen in het college nog even of het wel goed is dat er naar buiten wordt gebracht dat collegeleden met hun fracties overleggen.
  Gisteren gaf de heer Rotgans aan dat (=quotes artikel NH Nieuws); “…….de opvang van Oekraïense ontheemden in Purmerend komt er. De vraag is alleen voor hoeveel oorlogsvluchtelingen. Het kan zijn dat de gemeenteraad besluit dat er maximaal 750 in plaats van 1.500 vluchtelingen op één locatie, in een weiland in Purmer Zuid, komen” én “Wij kunnen dit aan”, zegt hij, “en als we dit niet willen, moeten we terug naar de regio. Dat is geen prettige boodschap.”

  Wat dacht u meneer Rotgans: de burgers van Purmerend slikken alles waar m.n. ú bij betrokken bent?
  Misschien dat de heer Rotgans bijv. geen actuele herinneringen heeft aan het debacle van SVP van dit jaar?
  Waarom ben ik niet verrast over deze houding van deze oude man?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16.4 ° C
17.2 °
15 °
76 %
6.7kmh
100 %
za
16 °
zo
19 °
ma
22 °
di
21 °
wo
24 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.