15.8 C
Purmerend
vrijdag 21 juni 2024
HomeRegionaalTwee Purmerenders krijgen acht jaar cel "brein achter grootschalige cocaïnesmokkel"

Twee Purmerenders krijgen acht jaar cel “brein achter grootschalige cocaïnesmokkel”

Haarlem – Vanmiddag heeft de rechtbank in Haarlem uitspraak gedaan in de zaak tegen vier Noord-Hollanders die betrokken waren bij grootschalige cocaïnesmokkel vanuit Zuid-Amerika naar Amsterdam. De veroordeelden kregen gevangenisstraffen opgelegd variërend van 4 tot 8 jaar.

De rechtbank beschouwt de vier mannen als een georganiseerde groep die verantwoordelijk was voor de invoer van honderden kilo’s cocaïne uit Ecuador, met medewerking van een corrupte havenmedewerker.

Volgens de rechter hebben de veroordeelden het criminele circuit in stand gehouden en hebben zij zich niet bekommerd voor de maatschappelijke onrust die hun activiteiten veroorzaakten. De rechter merkte op dat de daders slechts uit waren op hun eigen financieel gewin.

Purmerenders

De twee mannen uit Purmerend, die volgens het Openbaar Ministerie als brein achter de smokkel werden gezien, kregen de hoogste straffen opgelegd. Zij werden veroordeeld tot 8 jaar cel voor hun betrokkenheid bij het invoeren van honderden kilo’s cocaïne uit Ecuador.

Een cruciale schakel in de operatie was een 29-jarige oud-havenmedewerker uit Alkmaar, die veroordeeld is tot 6,5 jaar cel. De man werkte bij een Zaans transportbedrijf in de Amsterdamse haven en liet zich omkopen om ‘wisseltrucs’ met containers uit te voeren. Hierdoor kon de vrachtwagenchauffeur onopgemerkt de lading van het terrein van het transportbedrijf op en af rijden.

De vrachtwagenchauffeur uit Enkhuizen, kreeg een gevangenisstraf van 4 jaar opgelegd. Hij werd schuldig bevonden aan een poging tot het binnensmokkelen van 1.122 kilo cocaïne, verstopt tussen een lading cacaobonen.

Miljoenen euro’s

De rechtbank achtte bovendien bewezen dat het viertal eerder drugs de Amsterdamse haven heeft binnengebracht, en zij moeten nu drugsgeld ter waarde van miljoenen euro’s terugbetalen aan de Nederlandse staat.

Zowel de verdachten als het Openbaar Ministerie hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan tegen deze uitspraak.

Lees hieronder de verschillende uitspraken.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
15.8 ° C
17.3 °
14.4 °
75 %
0.9kmh
91 %
vr
16 °
za
17 °
zo
20 °
ma
22 °
di
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.